• Головна
  • Війна
  • Мобілізація в рф, ядерний шантаж, звільнені н.п. на сході та іранські БПЛА: головні новини фронту та війни за тиждень 19-25 вересня

Мобілізація в рф, ядерний шантаж, звільнені н.п. на сході та іранські БПЛА: головні новини фронту та війни за тиждень 19-25 вересня

Мобілізація в рф, ядерний шантаж, звільнені н.п. на сході та іранські БПЛА: головні новини фронту та війни за тиждень 19-25 вересня

Протягом тижня 19-25 вересня лінія фронту не зазнала кардинальних змін, однак відбулися певні події, які можуть стратегічно повпливати на цю війну.

LVIV.MEDIA пригадує головні події фронту та війни, що сталися цього тижня.

Оголошення "часткової мобілізації" в росії

21 вересня, президент рф владімір путін оголосив про часткову мобілізацію в росії. За його словами, призиватимуть тих, хто є в запасі ЗС рф.

Путін вже відписав відповідний указ, а мобілізаційні заходи почалися вже від 21 вересня.

Міністр оборони рф сергєй шойгу уточнив, що росія збирається мобілізувати 300 тисяч людей.

Однак, як виявилося згодом, кремль засекретив один із пунктів наказу путіна про мобілізацію, в якому йдеться про кількість призовників. ЗМІ повідомляють, що насправді кремль готується мобілізувати значно більшу кількість людей.

Про те, як відбувається мобілізація російських чоловіків, LVIV.MEDIA показував у добірці відео. Зокрема, в мережі вже показали казарму просто неба в лісі та ржаві автомати.

Також LVIV.MEDIA розповідало, як світ відреагував на оголошення путіним мобілізації в рф.

“Він, разом з міністром оборони, відправив десятки тисяч своїх громадян на смерть, погано оснащених і під поганим керівництвом”, — прокоментував рішення путіна міністр оборони Британії Бен Уоллес.

В інтерв'ю LVIV.MEDIA військовий експерт розповів, що, на його думку, мобілізація в рф не змінить ситуації на фронті, а натомість може допомогти Україні отримати більше військової допомоги. Також фахівець назвав причини такого рішення путіна.

Про те, як повпливає мобілізація в росії на ситуацію в Україні, LVIV.MEDIA пояснювало в окремому матеріалі.

Зокрема, у Зеленського відповіли, чи буде додаткова мобілізація в Україні після рішення путіна.

Псевдореферендуми та ядерний шантаж

На тимчасово окупованих територіях України у п’ятницю, 23 вересня, розпочалися псевдореферендуми про входження цих територій до складу рф. Вони триватимуть до 27 вересня, а вже 28 вересня мають оголосити “результати”.

У промові разом з оголошенням "референдумів" путін вдався і до ядерного шантажу, натякнувши, що "новоприєднані території росії" "захищатимуть" усіма можливими засобами ураження".

Українська розвідка повідомила, що росія дійсно може застосувати ядерну зброю.

Звільнені населені пункти та хімічна атака

Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай 19 вересня підтвердив, що українські захисники відбили в окупантів селище Білогорівка на Луганщині.

Також ЗСУ звільнили село Яцьківка у Донецькій області, повідомив заступник начальника Головного оперативного управління Генштабу ЗСУ Олексій Громов. Село розташоване за річкою Оскіл.

Як повідомила британська розвідка, ЗСУ закріпили плацдарми на східному березі річки Оскіл на Харківщині. Російська армія хотіла зробити річку частиною своєї нової лінії оборони на рубежах, на які ворожі війська відійшли після успішного українського контрнаступу.

А 24 вересня в ОК "Південь" повідомили, що на Херсонщині російські окупанти застосували хімічну зброю проти наших військових.

Росіяни за допомогою безпілотного літального апарата скинули на наші бойові позиції контейнери з отруйною речовиною. Імовірно, це була хлорпікринова граната К-51.

На щастя, втрат та критичних станів серед наших бійців немає. Бойові медики спрацювали чітко.

Іранські ударні БПЛА в українському небі

Вдень 23 вересня російська армія атакувала Одесу дронами-камікадзе іранського виробництва Shahed-136. Внаслідок російської атаки на Одесу загинула одна цивільна особа, ще одна людина отримала поранення.

Президент України Володимир Зеленський відреагував на атаку російською армією Одеси. Згідно з дорученням президента, МЗС України позбавило посла Ірану акредитації.

Також іранські дрони атакували і Дніпропетровщину.

Згодом тегеранське МЗС заявило, що Іран шкодує про рішення України знизити рівень відносин через постачання іранських безпілотників до росії.

Війна

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності