• Головна
  • Війна
  • Єдиний спосіб не допустити ядерної катастрофи: керівник МАГАТЕ закликав створити "зону безпеки" довкола тимчасово окупованої ЗАЕС

Єдиний спосіб не допустити ядерної катастрофи: керівник МАГАТЕ закликав створити "зону безпеки" довкола тимчасово окупованої ЗАЕС

Єдиний спосіб не допустити ядерної катастрофи: керівник МАГАТЕ закликав створити "зону безпеки" довкола тимчасово окупованої ЗАЕС

Гендиректор Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Гроссі закликав негайно припинити обстріли поблизу тимчасово окупованої Запорізької АЕС. Гроссі наголосив на необхідності створити "зону безпеки" довкола ЗАЕС.

Відповідне звернення він опублікував у Twitter сьогодні, 9 вересня.

За словами керівника МАГАТЕ, членів місії, які все ще залишаються на станції, повідомили про те, що Енергодар минулої ночі через обстріли опинився повністю знеструмленим, а зі збільшенням інтенсивності обстрілів малоймовірно, що його вдасться відновити надовго.

"МАГАТЕ розуміє, що оператор, не маючи впевненості у тому, що зовнішнє живлення буде відновлене, розглядає зупинку єдиного працюючого реактора. Тоді уся станція буде повністю залежати від дизельних генераторів у тому, щоб підтримувати життєво важливі функції для ядерної безпеки… Оператор не зможе перезапустити реактори, доки зовнішнє енергопостачання не буде надійно відновлене", — зауважує Гроссі.

Гроссі наголосив, що для мешканців Енергодара побутові умови стають все важчими, тому є ризик того, що на станції почне не вистачати співробітників, які критично необхідні для її безпечного функціонування.

"Ситуація дуже непевна і стає все більш небезпечною. Ми вже бачили, що коли інфраструктуру ремонтують — скоро вона пошкоджується знову. Це абсолютно неприйнятно. Закликаю до негайного припинення обстрілів у всьому районі (довкола ЗАЕС — ред.). Лише це може забезпечити безпеку для персоналу й уможливити тривале відновлення електропостачання для Енергодара та станції", — наголосив Рафаело Гроссі.

Як повідомив гендиректор МАГАТЕ, драматичний розвиток подій свідчить про абсолютну необхідність створити зону ядерної безпеки, адже це єдиний спосіб гарантувати, що не дійде до ядерного нещасного випадку.

Читайте також: 

Війна

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності