• Головна
  • Війна
  • Будьмо оптимістично стриманими — колишній співробітник СБУ про ситуацію на півдні

Будьмо оптимістично стриманими — колишній співробітник СБУ про ситуацію на півдні

Будьмо оптимістично стриманими — колишній співробітник СБУ про ситуацію на півдні

Зараз краще, ніж було вчора

Колишній співробітник СБУ, експерт Українського інституту майбутнього Іван Ступак закликає утриматися від коментування наступу на півдні України.

Про це він сказав у розмові на Lviv.Media.

"З’явилися очікування та сподівання, що буде якась гарна новина наприкінці серпня. Але дуже всіх попрошу — поки що мовчимо. Ми всі тримаємо кулаки, оскільки наступ — завжди втрати. Неможливо наступати і не втрачати життя військових та життя цивільних. Втрати будуть, на жаль", — каже Іван Ступак.

Він також закликає не недооцінювати ворога, адже росіяни чинять опір. І серед них є професійні військові.

"Вони зробили укріплення. Є росіяни, які вміють воювати. Не всі з них оці “мобіки” та “свинособаки”, як ми всі звикли їх називати. Є професійні військові, є навчені військові — знають, як діяти самостійно, в групі, підрозділі. У них є зброя та техніка, вони можуть чинити супротив", — зазначає експерт.

Проте Іван Ступак підтверджує, що на півдні України "крига скресла".

"Крига скресла, крига почала рухатися. Ми дійсно бачимо, що щось відбувається. Можна робити певні обережні висновки, дивлячись “ватні” пабліки. Там багато цікавих, але суперечливих речей вилізає, однак вони всі підтверджують, що “фронт нужно немножко выровнять”. Тобто, вони кажуть, що фронт треба рівняти. Значить, він вже не в такому сталому положенні, який він був буквально ще вчора-позавчора", — каже експерт.

Однак він наголошує, що коментувати та озвучувати перемоги ЗСУ на півдні варто лише після появи офіційної інформації.

"Ми, звичайно, будемо спиратися на офіційних речників, Генштаб та командування. Будемо чекати на їхню інформацію. Коли буде якась суттєва перемога, коли не буде так, що населений пункт переходитиме з рук до рук, тоді вже прозвітують та скажуть: фронт такий, ось такі населені пункти наші, тут було вдало, а тут було не дуже вдало… Ось на цій підставі ми будемо щось обговорювати та робити якісь висновки", — наголошує Іван Ступак.

А ще експерт закликає бути стриманими у своїх оптимістичних прогнозах.

"Давайте будемо оптимістично стриманими. Будемо вірити в те, що зараз краще, ніж було вчора, позавчора. Але, водночас, не треба розраховувати, що 1 вересня можна буде Херсоном кататися на автівці з українським прапором", — підсумовує Ступак.

Нагадаємо, військовий експерт Олег Жданов каже, що події на Херсонщині, зокрема вибухи в Олешках, Новій Каховці та Бериславі, — це результат не лише нашої артилерії, але й авіації.

Радник голови Херсонської ОВА Сергій Хлань очікує, що Херсон буде деокупований вже найближчим часом. А ще каже, що окупанти на Херсонщині відмовилися від "референдуму", запланованого на 11 вересня.

Більше дізнавайтеся на Lviv.Media.

Читайте також:

Війна

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності