• Головна
  • Війна
  • Втрати, здобутки, осмислення — Мельник про підсумки півріччя війни

Втрати, здобутки, осмислення — Мельник про підсумки півріччя війни

Втрати, здобутки, осмислення — Мельник про підсумки півріччя війни

У військових день — за три

У військових є такий підхід до обліку вислуги років, коли під час бойових дій день рахується за три дні і рік рахується за три роки.

Про це у розмові на "Радіо НВ" сказав керівник програм зовнішньої політики і міжнародної безпеки “Центру Разумкова” Олексій Мельник.

Водночас він зазначив, що пів року війни були такими напруженими, що темп розвитку подій був у десятки разів інтенсивнішим. Тому, підвести підсумки цього півріччя — завдання надскладне. Водночас він виокремив три фактори війни — втрати, здобутки та осмислення того, де ми є зараз і яка позиція може нам давати підстави для того, щоб прогнозувати майбутній розвиток подій.

"Перший здобуток, він зайняв найменше часу, — це подолання страху та набуття впевненості в собі, набуття віри в майбутнє. Це було першою перемогою, якої досягла Україна, починаючи від влади і ЗСУ та закінчуючи більшістю громадян", — сказав Олексій Мельник.

Він також зазначив, що росія повністю провалила першочергове завдання, на яке робила ставку — це повна дестабілізація та параліч України і її суспільства.

Найгіршими втратами Олексій Мельник назвав людські втрати.

"Найгірші та найтрагічніші втрати — це ті, що в людському вимірі: втрачені життя, покалічені долі. Це не можна компенсувати. Якщо ж говорити про територіальні втрати, то на сьогоднішній день близько 20% територій окуповані. Але ми впевнені в тому, що все це можна виправити", — сказав він.

Матеріальні втрати Олексій Мельник називає як проблемою, так і можливістю для українського суспільства.

"З одного боку, це велика проблема, з іншого — створює можливості для того, щоб не просто відбудовувати те, що зруйновано, а й будувати заново Україну майбутнього. Це те, про що ми вже починаємо зараз думати та планувати", — зауважив Мельник.

Він також зазначив, що у глобальному вимірі Україна покращила свій імідж у світі.

Нагадаємо, Олексій Мельник вважає, що міністр оборони Олексій Резніков має підстави говорити про те, що до кінця року українці матимуть хороші новини щодо ситуації на фронті. А генерал-лейтенант у відставці та екскомандувач сухопутних військ США у Європі Бен Годжес сказав, що війна в Україні може завершитися до кінця року. І назвав обставини, за яких це можливо.

 Читайте також:

Війна

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності