• Головна
  • Війна
  • Чому "зрадоньки" шукати не варто: все, що треба знати про нові правила для військовозобов'язаних

Чому "зрадоньки" шукати не варто: все, що треба знати про нові правила для військовозобов'язаних

Чому "зрадоньки" шукати не варто: все, що треба знати про нові правила для військовозобов'язаних

Розповідаємо, хто може виїжджати та що для цього потрібно

Для отримання виїзду за межі місця проживання чоловіки відтепер повинні просити на це дозвіл у Територіального центру комплектування та соціальної підтримки (колишні віськкомати). Рішення опубліковане Генштабом одразу викликало бурхливу реакцію у суспільстві.

Lviv.Media зібрав головне, що допоможе розібратися у нововведені та чи відбулися дійсно якісь кардинальні зміни.

Про отримання дозволів на виїзд з місця проживання 5 липня повідомив Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний. Він зазначив, що всі, хто досі не стоїть чи не поновився на військовому обліку, мають це зробити.

"Ті з вас, хто планує виїзд за межі своїх районів та областей, мають взяти дозвіл у ТЦК. Жодних вказівок на перешкоджання переміщенню осіб упродовж найближчих днів з боку військового командування не надавалося", — пише Залужний.

Кому потрібен дозвіл

Виїжджати можуть призовники:

  • яким надано відстрочку від призову на строкову військову службу вiдповiдно до положення статті 17 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу", на термін до одного року, але не пізніше дати закiнчення вiдстрочки;
  • які мають право на відстрочку вiдповiдно до вимог положення статті 17 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу", що підтверджується вiдповiдними документами, на термiн до одного року, але не пiзнiше дати закiнчення права на відстрочку; iншим — за рішенням керівника ТЦК та СП при наявності поважних причин (хвороба або смерть рiдних, сімейні обставини, тощо) на термін до 30 діб;

Військовозобов'язані та резервісти:

  • які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації;
  • відповідно до статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобiлiзацiю" (крім тих, що заброньовані на період мобілізації та на воєнний час) на підставі документів, які надають право на відстрочку, на термiн до одного року, але не пiзнiше дати закінчення права на відстрочку;
  • заброньованим на період мобілізації та на воєнний час (за клопотанням органу державної влади, органу місцевого самоврядування, підприємства установи та органiзацiї, що здійснювала його бронювання) на термін до 30 діб, але не пізніше дати закiнчення терміну дії посвідчення про відстрочку від призову на військову службу на період мобілізації та на воєнний час або дати зазначеноï на витягу з наказу Міністерства економіки України, крім випадків вибуття у відрядження;
  • в окремих випадках за рiшенням керівника ТЦК та СП решті вiйськовозобов'язаних та резервістів при наявності інших поважних причин з поданням ними вiдповiдних документів на термiн до 30 діб.

Кому дозвіл не потрібен

Дозвіл не надається громадянам України, які:

  • виключені з військового обліку вiдповiдно до частини б статті 37 Закону України" Про військовий обов'язок і військову службу". Підставою для їх виїзду за межі проживання (місця перебування) з моменту оголошення мобілізації та у воєнний час є вiдповiдний запис та вiдмiтка про виключення з військового обліку у військовому квитку;
  • вибувають у відрядження і є вiйськовозобов'язаними заброньованими на період мобілізації та на воєнний час, при наявності паспорту громадянина України, вiйськового квитка (тимчасового посвідчення військовозобов'язаного), посвідчення про відстрочку від призову на військову службу на період мобілізації та на воєнний час або завіреного керівником ТЦК та СП витягу iз наказу Міністерства економіки України та посвідчення про відрядження;
  • є призовниками, військовозобов'язаними та резервістами і зняті з військового обліку вiдповiдно до абзаців 2 пунктів 1 та 2 частини 5 статті 37 "Про військовий обов'язок i вiйськову службу" (які вибувають в іншу місцевість України до нового місця проживання). Підставою для їх виїзду за межі проживання є вiдповiдна відмітка про зняття з військового обліку у посвідченні про приписку до призовної дільниці, вiйськовому квитку або тимчасовому посвідченні вiйськовозобов'язаного. Такі громадяни зобов'язані стати на вiйськовий облік протягом семи діб від дати зняття з військового обліку.

Що потрібно для того, аби виїхати

Військовозобов'язаний повинен, перш за все, звернутися до Територіального центру комплектування та соціальної підтримки та стати на військовий облік.

Далі призовник (звісно, якщо він має право на виїзд) повинен заповнити заяву, після чого він отримує Дозвіл для виїзду, який видає керівник ТЦК та СП за місцем перебування на військовому обліку.

Додамо, що місце перебування на військовому обліку визначає відповідна відмітка у посвідченні про приписку до призовної дільниці, військовому квитку особи рядового, сержантського і старшинського складу, офіцера запасу та тимчасовому посвідченні військовозобов'язаного.

Чому таке рішення — не зрада

Відповідно до положень пункту 16 частини 1 статті 8 Закону України "Про правовий режим воєнного стану" , частини 6 статтi 22 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" та частини 4 статті 37 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" підставою для виїзду за межі мiсця проживання (місця перебування) з моменту оголошення мобілізації та у воєнний час для призовників, військовозобов'язаних та резервістів є дозвіл керівника районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем перебування на військовому обліку.

Таке рішення Генштаб прийняв на основі цих законів України.

Читайте також: 

Війна

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності