• Головна
  • Війна
  • Після битви за Сєвєродонецьк наступ росії може завершитися — ISW

Після битви за Сєвєродонецьк наступ росії може завершитися — ISW

Після битви за Сєвєродонецьк наступ росії може завершитися — ISW

Це дасть Україні шанс відновити свої оперативні контрнаступи

Коли битва за Сєвєродонецьк закінчиться, незалежно від того, яка зі сторін буде утримувати місто, наступ росії на оперативному та стратегічному рівнях, швидше за все, завершиться. Це дасть Україні шанс відновити свої оперативні контрнаступи, щоб відкинути росіян назад. Про це заявили в американському Інституті вивчення війни (ISW).

"Зараз путін кидає людей і боєприпаси в останній не захоплений великий населений пункт у Луганській області, Сєвєродонецьк, так, ніби його взяття виграє війну для Кремля. Він помиляється", — йдеться в повідомленні.

Зазначається, що захоплення Сєвєродонецька могло б допомогти росіянам у завоюванні решти Донеччини тільки в тому випадку, якби він дав їм поштовх для проведення послідовних операцій. Втім, битва за Сєвєродонецьк, швидше за все, стане на заваді продовженню широкомасштабних наступальних операцій росії.

В ISW пояснили, що прогрес росії навколо Сєвєродонецька значною мірою є результатом того, що Москва зосередила на цій єдиній цілі всі сили та техніку, зокрема й витягнуту з інших напрямків. Російські війська тижнями не могли досягти прогресу на будь-яких інших напрямках і в основному навіть не намагалися, кажуть в ISW.

"Українські захисники завдали страшних втрат російським нападникам навколо Сєверодонецька. Москва не зможе відновити великі обсяги ефективної бойової сили, навіть якщо захопить Сєверодонецьк, адже вона легковажно витрачає цю бойову міць на взяття міста", — зазначили в ISW.

Там підкреслили, що росіяни розплачуються за свій поточний тактичний успіх, який "не пропорційний будь-якій реальній оперативній або стратегічній вигоді, яку вони можуть сподіватися отримати".

Аналітики додали, що захоплення Сєвєродонецька (а це, за їхніми словами, є "аж ніяк не певним") дозволить Москві заявити, що вона повністю контролює Луганську область, але не дасть росії жодної іншої значної військової чи економічної вигоди.

Водночас аналітики наголосили, що й українські війська теж зазнали серйозних втрат у битві при Сєверодонецьку, а також українські цивільні та інфраструктура. росія зосередила тут значно більшу частину своєї наступальної бойової сили, ніж Україна, проте, "градієнт виснаження загалом на користь Києва", вважають в ISW.

Водночас на Донеччині, за словами аналітиків, росіяни продовжують досягати вкрай обмеженого прогресу. Російські війська тижнями намагалися прорватися через лінію зіткнення, що існувала до 24 лютого, тоді як російські наступальні операції з Ізюма на південь значною мірою застопорилися.

Нагадаємо, за добу тільки на Донецькому та Луганському напрямках відбили сім атак ворога, знищено один танк та шість ворожих автомобілів.

Війна

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності