• Головна
  • Війна
  • Ситуація на фронті: "Азовсталь" росіяни атакують не тільки авіацією та артилерією, а й танками (відео)

Ситуація на фронті: "Азовсталь" росіяни атакують не тільки авіацією та артилерією, а й танками (відео)

Ситуація на фронті: "Азовсталь" росіяни атакують не тільки авіацією та артилерією, а й танками (відео)

Головні новини з фронту на цю годину

російські військові перекрили крани магістрального газогону "Шебелінка - Новопсков", внаслідок чого мешканці Луганщини та Донеччини залишилися без українського газопостачання. Про це повідомив очільник газотранспортної системи України Сергій Макогон.

"Фактично представники агресора позбавили Україну можливості транспортування газу до споживачів Луганської та Донецьких областей. Влада РФ несе повну відповідальність за гуманітарні наслідки таких дій", — повідомив він.

Також у Сєвєродонецьку на Луганщині обстрілами російського агресора пошкоджено 70% будинків, з них 30% не придатні для проживання. Про це у Телеграмі Луганської обласної військової адміністрації повідомив начальник Сєвєродонецької міської військової адміністрації Олександр Стрюк.

"За останні дні кількість обстрілів збільшилася. У нас страждають і нові квартали, вчора горів десятиповерховий будинок. 70% будинків пошкоджено, десь до 30% вже непридатні для проживання", —сказав Стрюк.

Він наголосив, що російські загарбники постійно намагаються прорвати оборону, але українські військові мужньо захищають місто.

Крім того, у Краматорському районі у Донецькій області ворожі обстріли пошкодили склад з аміачною селітрою, населення просять обмежити перебування на відкритому повітрі. Про це у Телеграмі повідомила Слов’янська військово-цивільна адміністрація.

"Безпосередня загроза для життя мешканців Слов‘янської громади відсутня. Але керівництво міської військової адміністрації просить обмежити перебування на відкритому повітрі та щільно зачинити вікна терміном на добу", — йдеться у повідомленні.

Разом з цим російські війська завдали ракетних ударів безпосередньо по двох мікрорайонах Слов'янська на Донеччині. Про це повідомив у Фейсбуці міський голова Слов'янська Вадим Лях.

За його словами, обійшлося без жертв. Ступінь руйнувань уточнюється.

Водночас на Лиманському напрямку на Донеччині російські війська намагаються просунутися, але їм це не вдається, українські захисники тримають оборону. Про це в ефірі телемарафону UAразом повідомив начальник Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

"Обстріли вдовж всієї лінії фронту, вони і вдень і вночі не припиняються…Найгарячіше — Мар’їнка, Красногорівка, Торецька громада. Лиманський напрямок з півночі, де бойові дії постійно тримають, там ворог намагається просунутися по своїх позиціях для того, щоб мати і тактичний, і надалі стратегічний успіх. Але йому це не вдається. Ті понтонні переправи, які півтори доби тому були наведені, і намагався ворог зробити переправи, вони розбиті", — сказав очільник області.

Він підкреслив, що фактично вся лінія фронту під постійними обстрілами, які починаються в першу чергу з будинків і з цивільної інфраструктури всіх населених пунктів.

"А це міста з багатоквартирними будинками, приватний сектор. Тобто зараз взагалі не має розбору, щоб ворог цілив кудись прицільно — чи це авіаудар, чи це бомбовий удар, чи артелерійський обстріл, чи обстріл з РСЗУ, різниці, на жаль, не має", — зазначив Кириленко.

Щодо Маріуполя, то металургійний комбінат "Азовсталь" російські загарбники наразі атакують не тільки авіацією та артилерією, але знову танками, та намагаються живою силою піти на прорив. Про це повідомив радник мера Маріуполя Петро Андрющенко в Телеграмі.

Він зазначив, що ватажок "днр" Денис Пушилін заявив, що через відсутність цивільних на Азовсталі у нього розв’язані руки.

"Не знаю, якої ще більшої нелюдяності в атаках можна очікувати, але, мабуть, можна з оглядом на заяву… Якщо є пекло на землі — то воно саме там. Ми всі у невідплатному боргу перед Захисниками Маріуполя", — наголосив радник мера.

Він опублікував відео ворожих атак на меткомбінаті "Азовсталь".

Загалом за добу російські загарбники здійснили 38 авіанальотів на "Азовсталь", в тому числі 4 вильоти стратегічних бомбардувальників. Про це в Телеграмі повідомляє полк "Азов".

"Також не припиняє працювати ворожа ствольна артилерія, танки та інше. Противник не зупиняється в спробах захопити українську фортецю та продовжує щоденно здійснювати штурми за підтримки піхоти", — йдеться в повідомленні.

Водночас представники полку Національної гвардії України "Азов", які захищають Маріуполь, упевнені, що є військовий спосіб деблокувати завод "Азовсталь" і визволити звідти бійців. Про це представник "Азова" Ілля Самойленко в інтерв’ю "Sky News"

"Це можливо (зробити) військовим шляхом, і це також можливо політичним шляхом. Ми можемо сказати вам, як це зробити військовим чином, але, звісно, такі операції — це засекречена інформація. Більшість людей, які сидять у владних кабінетах в Україні, переважно погано розуміють ситуацію, із нашої точки зору реальність інша", — сказав Самойленко.

За його словами, найбільша проблема — це національна безпека. Він упевнений, що у випадку катастрофічних наслідків для маріупольського гарнізону будуть катастрофічні наслідки й для всієї України та її людей.

Самойленко додав, що бійці все ж намагаються "каналізувати зусилля для найкращих варіантів та наслідків" у цій ситуації.

Однак деблокування воєнним шляхом складне і може призвести до значних втрат. Про це сказав заступник начальника Головного оперативного управління Генерального штабу Збройних сил України бригадний генерал Олексій Громов на пресконференції у Медіацентрі Україна-Укрінформ.

"На сьогодні проведення операції із деблокування потребуватиме зусиль значної кількості військ, оскільки підрозділи Збройних сил України знаходяться віддалено від 150 до 200 км від Маріуполя. Також противником створено розгалужену систему інженерних загороджень та оборонних рубежів, що призведе до значних втрат з боку наших військ", — зазначив Громов.

Але він наголосив на тому, що окреме планування будь-яких операцій не є темою публічних обговорень. ЗСУ неодноразово здійснювали у Маріуполь доставку боєприпасів, засобів зв’язку, медикаментів, сказав Громов, додавши, що це було можливим доти, доки не було поширено інформацію про надання допомоги. Ворог вжив заходи, які ускладнили надалі постачання, що призвело до втрат особового складу та вертольотів, які здійснювали евакуацію поранених із "Азовсталі".

Тим часом на Харківщині ракета з ворожого літака влучила в трактор у полі, тракторист отримав численні опіки та поранення ніг. Про це повідомив у Фейсбуці начальник слідчого управління ГУ Нацполіції Харківщини Сергій Болвінов.

"Під час роботи в полі на Харківщині прямо у трактор влучила ракета, випущена з російського літака. 26-річний тракторист із чисельними опіками та пораненнями ніг доставлений у лікарню", — повідомив Болвінов.

Також вороги не припиняють обстріли Дергачівської громади на Харківщині, двоє людей 10 травня були тяжко поранені. Про це повідомив у Фейсбуці голова Дергачівської громади В’ячеслав Задоренко.

"Останніми днями ситуація в громаді залишається стабільно напруженою. Окупанти не припиняють бомбити з артилерії Дергачі разом з навколишніми селами, Руську Лозову, Слатине, обстрілювати з мінометів, танків і вертольотів Прудянку. У Слатине протягом минулої доби від ворожих обстрілів двоє місцевих мешканок зазнали серйозних поранень і були доставлені до лікарні", — повідомив Задоренко.

За його словами, Збройні сили України продовжують контрнаступ на півночі області, зокрема на північ від Руської Лозової, наразі в громаді чекають підтвердження від керівництва області та Генерального штабу ЗСУ про звільнення Питомника.

За словами Задоренка, триває гуманітарна робота в Дергачах і селах, де це можливо. Окрім продовольчих та санітарно-гігієнічних товарів, а також корму для домашніх тварин, жителі міста також мали змогу отримати готові обіди.

Окупованими залишаються Токарівський, Проходівський, Козачолопанський старостинські округи, Цупівка Прудянського округу та село Нове Русько-Лозівського округу. Також внаслідок ворожих обстрілів усі старостати залишаються без електроенергії й частково без зв’язку, громада повністю відключена від газопостачання. Наразі відновити ці комунікації неможливо через бойові дії.

Попри це Збройні сили України поступово наступають на Харківщині і відтісняють ворога з населених пунктів. Про це сказав заступник начальника Головного оперативного управління Генерального штабу Збройних сил України бригадний генерал Олексій Громов на пресконференції у Медіацентрі Україна-Укрінформ.

"В районі Харкова противник після невдалої спроби здійснити оточення міста перейшов до оборони. Зазнавши невдачі на Ізюмському напрямку, ворог перейшов до оборони і наразі веде стримувальні дії, а також перекидає свої сили на Луганський напрямок. Внаслідок наших активних дій щодо звільнення окупованих територій на Херсонському і Мелітопольському напрямках противник перейшов до оборони і наразі веде стримувальні дії", — розповів Громов.

Він також відзначив, що Збройні сили України переходять у контрнаступ та відтісняють російських загарбників в бік кордону.

"Ми маємо успіх на Харківському напрямку, де поступово відтісняємо противника та звільняємо наші населені пункти", — зазначив бригадний генерал.

Між тим ворог завдав ракетного удару по Запоріжжю, але ракету збили українські військові. Про це йдеться у Телеграмі Запорізької ОВА.

"Сьогодні вранці ворог поцілив у Запоріжжя. Вдало відпрацювала наша ППО Сил оборони Запорізької області. Ракета розірвалася над інфраструктурним об’єктом в населеному пункті біля обласного центру", — йдеться в дописі.

Об’єкт зазнав важких руйнувань. За попередньою інформацією постраждалих немає.

Проте, на жаль, внаслідок обстрілів 10 травня російськими загарбниками міста Оріхів Запорізької області є загиблі і травмовані. Про це Національна поліція повідомляє у Телеграмі.

Разом з тим у Новоборівській громаді на Житомирщині серед поля виявили уламки російської ракети. Про це у Фейсбуці повідомляє поліція Житомирської області.

"10 травня у полі між селами Гацьківкою та Руднею-Гацьківкою Новоборівської громади було виявлено уламки ракети, що лишилися після попередніх ворожих обстрілів", — йдеться у повідомленні.

Уламки ракети виявив тракторист під час сільськогосподарських робіт.

Однак попри все Збройні сили України зірвали плани противника щодо захоплення Києва, Харкова, Миколаєва, Одеси, Чернігова і Сум. Про це сказав бригадний генерал, заступник начальника Головного оперативного управління Генерального штабу Збройних Сил України Олексій Громов на пресконференції у Медіацентрі Україна - Укрінформ.

За його словами, на цей час найінтенсивніші бойові дії відбуваються на Лиманському напрямку на Донеччині.

Війна

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності