• Головна
  • Війна
  • Педагоги в тимчасовій окупації: кого з освітян каратимуть за колабораціонізм

Педагоги в тимчасовій окупації: кого з освітян каратимуть за колабораціонізм

Педагоги в тимчасовій окупації: кого з освітян каратимуть за колабораціонізм

Освітян, які продовжують навчати дітей, перебуваючи в окупації, не вважатимуть колаборантами за сам факт викладання. Однак заступниця міністра юстиції України Валерія Коломієць в інтерв'ю для Укрінформу пояснила, кому саме загрожує покарання за статтею Кримінального кодексу про колабораціонізм.

"Колаборант — це той, хто співпрацює або очолює органи якоїсь новоствореної квазіреспубліки. Якщо ж людина навіть в окупації просто продовжує належно виконувати свої обов'язки, покладені на неї державою Україна, — тут про колабораціонізм не йдеться", — наголосила Коломієць.

За її словами, під дії санкції відповідної статті КК не підпадатимуть педагоги та інші працівники, які в окупації продовжили працювати на користь України.

Якщо вчитель в окупації продовжує навчати дітей за українською освітньою програмою, його не вважатимуть колабораціоністом.

"Колаборація — це умисна діяльність, коли людина фактично робить все, аби підірвати суверенітет держави, і в тому числі — отримати з цього собі якийсь зиск. Йдеться про людей, які, маючи можливості, вчиняють активні дії для захоплення територій, і у тому числі співпрацюють з окупантом, аби ще й отримати якісь посади. Серед іншого також передають йому матеріальні ресурси", — пояснила заступниця глави Мін'юсту.

Зі слів Коломієць, людина, яка не змогла виїхати з тимчасово окупованого росіянами міста і не вчиняла антиукраїнських дій в умовах окупації, вважається заручником трагічних обставин, а не колабораціоністом.

"Логічно, що, якщо людина не причетна до захоплення території, не здійснює активної передачі росії документів, майна і всього іншого, що належить Україні, то вона просто заручник цих трагічних обставин", — підкреслила чиновниця.

Водночас понесуть покарання педагоги, які умисно пропагують російські наративи у закладах освіти, підтримують тимчасову окупацію та навчають дітей за російською програмою.

Також заступниця міністра юстиції на конкретному прикладі роз'яснила, чи вважатимуться колабораціоністами громадяни, які, працюючи в окупації, можуть отримувати заробітну плату у російських рублях.

"Є різні випадки. Якщо робітник гайки вкручує десь на заводі і за це зарплату отримує в рублях, то він же нічого протизаконного не чинить, цілісність України і нашу незалежність не підриває, просто у нього так складаються обставини. Ми ж всі чудово розуміємо, що не у кожного є фізична та сімейна можливість виїхати з окупації, наприклад, батьки прикуті до ліжка або інші аспекти, які можуть людину не пускати", — наголосила Коломієць.

При цьому вона  підкреслила, що наразі невідомо про конкретні випадки запровадження "рубльової зони".

Війна

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності