• Головна
  • Війна
  • Наступний опалювальний сезон Україна пройде без будь-яких російських енергоносіїв

Наступний опалювальний сезон Україна пройде без будь-яких російських енергоносіїв

Наступний опалювальний сезон Україна пройде без будь-яких російських енергоносіїв

Опалювальний сезон 2022/2023 відрізнятиметься від усіх попередніх

Наступний опалювальний сезон Україна пройде без будь-яких російських енергоносіїв. Про це заявив міністр енергетики Герман Галущенко. Очільник Міненерго підкреслив, що наразі головне завдання — зупинити війну.

“Це можна зробити, перекривши вентиль її фінансування. Для цього ЄС потрібно відмовитися від купівлі російських енергоресурсів. Ембарго на імпорт вугілля —  перший, але недостатній крок. Це лише 4 млрд євро, тимчасом як газ та нафтопродукти коштують більше 87 млрд євро на рік для Європи”, — зазначив Герман Галущенко.

Одним із засобів позбутися енергетичної залежності від росії він також вважає експорт української електроенергії до європейських країн, який Україна зможе розпочати завдяки об’єднанню з ENTSO-E — європейською мережею операторів системи передачі електроенергії.

"Але завданням №2 є забезпечення стабільного проходження наступного опалювального сезону —  2022/2023. Він буде відрізнятися від всіх попередніх. Не тільки для України, але й для всієї Європи. Наступний опалювальний сезон Україна пройде без будь-яких російських енергоносіїв”, — підкреслив він.

Водночас очільник Міненерго додав, що навіть транзит газу Україною росіяни використовують для шантажу.

"У період найбільшого зростання цін на ринках Європи у жовтні-грудні середньомісячний транзит газу з рф до ЄС був на 17% нижчим, ніж у січні-серпні. Це ще раз довело, що газогони, які будує рф, мають не економічну мету", — пояснив Герман Глущенко.

Він зауважив що цього опалювального сезону Україна вже диверсифікувала постачання вугілля — більш ніж половина імпортованого під час опалювального сезону 2021/2022 вугілля надійшло морем — з листопада 2021 року надійшло 18 суден (1,424 млн тонн).

Нагадаємо, Україна вперше стала лідером процесу запровадження санкцій проти російських енергоносіїв.

Війна

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності