• Головна
  • Війна
  • Ситуація на фронті: на звільнених від росіян територіях фіксують масові випадки катувань цивільних

Ситуація на фронті: на звільнених від росіян територіях фіксують масові випадки катувань цивільних

Ситуація на фронті: на звільнених від росіян територіях фіксують масові випадки катувань цивільних

Головні новини з фронту на цю годину

У захопленому російськими військами Мелітополі у Запорізькій області чоловікам надсилають фейкові повістки. Про це у Телеграмі повідомляє речник Запорізької ОВА Іван Арєф’єв.

Крім того, російські військові намагаються підключати в місті російський інтернет.

Водночас у Бердянську Запорізької області, що теж тимчасово захоплений російськими загарбниками, зник український мобільний зв’язок та інтернет. Про це у Телеграмі повідомляє виконком Бердянської міської ради.

Разом з тим на Миколаївщині внаслідок обстрілів російськими військами сталося чотири пожежі — горіло зерносховище, будинок та автомобілі. Осколкові поранення отримали цивільні громадяни. Про це повідомляє ГУ ДСНС України в Миколаївській області у Фейсбуці.

Рятувальники загасили дві пожежі легкових автомобілів Chevrolet Lacetti та Toyota Camry, ліквідували горіння зерносховища в селі Костянтинівка площею 1600 кв. м, пожежу житлового будинку в селі Галицинове на площі 80 кв.м.

Також пожежно-рятувальне відділення та чергова зміна оперативно-координаційного центру залучались для надання допомоги по обстеженню території та будівель внаслідок ракетно-артилерійського обстрілу.

Тим часом російські війська вночі здійснили ракетний удар по Краматорську у Донецькій області.  Зруйнована загальноосвітня школа № 15. Про це Донецька обласна прокуратура повідомляє у Фейсбуці.

За даними слідства, у ніч на 5 квітня збройні сили рф здійснили ракетний удар по Краматорську. В результаті ворожої атаки частково зруйновано загальноосвітню школу № 15. На місці влучання російської ракети зафіксовано воронку шириною у 15 м та глибиною майже 3 м.

Повна інформація про постраждалих та пошкоджену інфраструктуру наразі встановлюється.

Також у порту Маріуполя тоне обстріляне російськими військами цивільне судно. Про це Міністерство внутрішніх справ України повідомляє у Телеграмі.

Вночі під час чергового обстрілу з моря Маріуполя ворог влучив у цивільне судно під прапором Домініканської Республіки, що перебувало біля одного з причалів. Влучання спричинило пожежу в машинному відділенні, один член екіпажу поранений. Капітан на міжнародному каналі морської безпеки подав сигнал SOS та повідомлення: "Увага! Увага! Судно під прапором Домініканської Республіки було жорстоко розгромлене, все розгромлене, мостик — розгромлений. Пожежа в машинному. Є поранені".

Морські прикордонники оперативно надали допомогу пораненому та евакуювали екіпаж у безпечне місце. На судні триває пожежа, судно поступово іде під воду, проведення рятувальної операції під постійними обстрілами неможливе.

Між тим у Сєверодонецьку на Луганщині російський агресор знищує будівлі Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля. Про це у Фейсбуці повідомив керівник Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.

"Днями у Сєверодонецьку внаслідок влучення снаряда російських окупантів було пошкоджено один із корпусів Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля. В лабораторному корпусі знищено лекційну аудиторію. У ще одному місці снаряд проламав одразу три поверхи", — написав очільник області.

Він додав, що університет наразі евакуювався на Хмельниччину.

Загалом минулої доби у Луганській області поліція задокументувала 51 обстріл загарбників із мінометів, ствольної артилерії, реактивних систем залпового вогню, авіації.  Про це пресслужба Національної поліції України поінформувала у Телеграмі.

Унаслідок цих обстрілів було пошкоджено об’єкти цивільної інфраструктури і життєзабезпечення.

Крім того, за минулу добу Харків та область окупанти обстріляли 54 рази із різних видів зброї. Шестеро людей загинули, також є поранені.Про це у Телеграмі повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

"Постраждали райони Салтівки, П’ятихатки, Олексіївки, Холодної Гори, Дергачі, Барвінкове, Чугуїв. Серед мирного населення є постраждалі внаслідок учорашніх денних обстрілів у Харкові та Чугуєві. У Харкові та районі — 4 загиблих, 3 людей госпіталізовані. У Чугуївському районі — 2 загиблих, 5 осіб поранені", — розповів Синєгубов.

Також на Харківщині під час боїв за Малу Рогань окупанти застосували фосфорні та термобаричні боєприпаси. Про це повідомило у Фейсбуці Східне оперативно-територіальне об'єднання Національної гвардії України.

"Російські окупанти застосували фосфорні та термобаричні боєприпаси під час боїв за Малу Рогань, що під Харковом. Про це свідчать не лише українські військовослужбовці, випалена земля та зруйновані будівлі, але й захоплена техніка противника. Ці докази надзвичайно важливі для майбутнього міжнародного трибуналу над країною-агресором російською федерацією", — йдеться в повідомленні.

Гвардійці знайшли термобаричні та фосфорні снаряди під реактивну установку. Через невибірковий характер дії цих видів озброєння їх заборонено застосовувати поблизу населених пунктів.

За свідченням військових медиків, їм довелося евакуювати бійців, які отримали поранення через використання російськими окупантами таких боєприпасів: вони мали опіки, частина постраждала від наслідків потрапляння парів білого фосфору в дихальні шляхи. Забороненими боєприпасами росіяни вдарили також по молокозаводу, що розташований неподалік від Малої Рогані.

Водночас у Києві чутно вибухи — піротехніки проводять розмінування. Про це Сухопутні війська Збройних сил України повідомляють у Телеграмі.

Однак на звільнених від окупантів територіях фіксуються масові випадки катувань мирного населення. Про це йдеться у повідомленні у Фейсбуці омбудсменки Людмили Денісової.

"У місті Ірпені виявлено вбитих дітей у віці до 10 років з ознаками зґвалтування та катувань", — написала вона.

Крім того, у дитячому таборі "Пролісок" на Київщині, де три тижні була база підрозділу армії росіян, у підвалі корпусу знайдено 5 трупів чоловіків із зав'язаними за спиною руками. Їх катували, а потім вбили. Одному із загиблих розбили череп ударами прикладу. Інші були застрелені в потилицю або груди.

У селі Вікторівка на Чернігівщині, яке було в окупації 25 днів, росіяни тримали людей у підвалі як заручників — від літніх людей до новонароджених дітей. Аби набрати хоча б відро води, селян відправляли під конвоєм. Не давали жодних ліків навіть тим, чиє життя залежить від певних медикаментів. Людина хвора на астму померла, її тіло поховали поряд у лісі.

У Конотопському ж районі Сумської області на місцях колишніх стоянок ворога вже знайшли щонайменше трьох закатованих мирних українців.

Через нелюдські умови життя та принесені окупантами інфекції, поширилася низка хвороб, серед яких — вітряна віспа.

Додамо, бійці 95-ї окремої десантно-штурмової бригади із протитанкового ракетного комплексу українського виробництва "Стугна" збили російський вертоліт Ка-52. Про це командування Повітряних сил Збройних сил України повідомляє у Телеграмі.

Війна

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності