• Головна
  • Війна
  • Щоб повернути кредитну допомогу, треба більше 15 років — міністр фінансів

Щоб повернути кредитну допомогу, треба більше 15 років — міністр фінансів

Щоб повернути кредитну допомогу, треба більше 15 років — міністр фінансів

Україна може не повертати лише 360 мільйонів євро

Через повномасштабну війну Україна отримує фінансову підтримку від інших країн. Однак 95% цих коштів Україна повинна повернути. Про це заявив міністр фінансів Сергій Марченко, пише Мінфін.

А обсяг грантової (безповоротної) допомоги інших країн, над залученням якого працює Міністерство фінансів України, складає до 5%. Це приблизно 360 мільйонів євро.

"Для нас було пріоритетно, щоб країни надавали нам саме грантову допомогу. Бо кредитна допомога має поворотний характер і створює певні навантаження на наступні роки. Більшість коштів, які залучає зараз Україна, є поворотними. Так, це пільгові умови, так, це максимально довгий строк залучення. Зокрема, МВФ и Світовий банк — це більше 15 років на повернення цих коштів", — пояснив міністр фінансів.

Україна зараз проводить перемовини з міжнародними партнерами про надання допомоги на суму 6 млрд євро. А у бюджет вже надійшло близько 3 мільярдів євро. З цих коштів Україна, встигли отримати грантову підтримку на суму 110 млн євро від уряду Італії.

З трьох мільярдів євро найбільше надав МВФ —  1,4 мільярда доларів. Ще 600 мільйонів надійшло у бюджет від Євросоюзу, а Світовий банк надав 312 мільйонів євро. Також коштами допоміг Європейський інвестиційний банк та виділив 639 мільйонів євро.

Зараз же Україна перебуває на фінальній стадії домовленостей з Канадою щодо надання двостороннього міжнародного кредиту на суму 0 мільйонів. Також продовжується працювати залучення коштів від Великобританії, Нідерландів, Німеччини та Швеції.

Нагадаємо, власні кошти на закупку карети швидкої допомоги у Львові передав й Папа Римський Франциск.

Війна

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності