• Головна
  • Війна
  • Росію виключили з Парламентської асамблеї Ради Європи

Росію виключили з Парламентської асамблеї Ради Європи

Росію виключили з Парламентської асамблеї Ради Європи

росія була у ПАРЄ цілих 25 років

Парламентська асамблеї Ради Європи прийняла рішення про виключення росії. За це проголосували 216 делегатів.

“Ми дійсно засмучені, що сьогодні змушені просити виключити члена організації, який був з нами протягом 25 років. Але якщо ви перетинаєте червоні лінії, вам немає місця в цій організації. Я дуже радий, що за ці два дні наша Асамблея була не ареною суперечностей, а була агорою, і одностайне голосування це показало”, — зазначив президент ПАРЄ Тіні Кокс.

Він додав, що завтра поінформує Комітет міністрів Ради Європи, який прийматиме остаточне рішення про виключення росії з організації, про одностайну позицію ПАРЄ та її очікування.

"Росія, намагаючись зберегти обличчя, сьогодні подала лист до Ради Європи про добровільний вихід з організації. Натомість ми добиваємось саме виключення Росії і ми зробили все для цього. Такої єдності в ПАРЄ ще не було – 216 за з 219 голосів. ПАРЄ виправляє свої помилки", – наголосила голова української делегації в Асамблеї, народний депутат від "Слуги Народу" Марія Мезенцева.

Водночас, зважаючи на те, що РФ до кінця цього року формально лишається учасником організації – ПАРЄ просить пришвидшити розгляд позовів проти Росії в Європейському суді з прав людини. Крім того, ПАРЄ прагне продовжити підтримку недержавних інституцій, які протидіють диктатурі Путіна.

Також Парламентська асамблея Ради Європи визнала, що Російська Федерація окупувала частину території Молдови - Придністров'я. Придністров'я на такому рівні вперше офіційно визнали окупованою територією. Раніше у Раді Європи територію називали "під ефективним контролем" Росії.

Додамо, 25 лютого Комітет міністрів Ради Європи вирішив призупинити право Російської федерації бути представленою у двох органах РЄ – у самому Комітеті міністрів та у ПАРЄ (Парламентській асамблеї) через агресію в Україні.

Війна

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності