• Головна
  • Війна
  • ЄС і НАТО: хто сильніший та чи потрібен Україні новий безпековий союз

ЄС і НАТО: хто сильніший та чи потрібен Україні новий безпековий союз

ЄС і НАТО: хто сильніший та чи потрібен Україні новий безпековий союз

Жодна країна не гарантуватиме більше, ніж НАТО

Про силу та ефективність Євросоюзу і НАТО наразі можемо говорити лише в контексті підтримки України. На цьому наголошує політолог-міжнародник, проректор Українського Католицького університету Дмитро Шеренговський.

"Щодо ЄС навіть був жарт, що Євросоюз є одним з потужних гравців економічних, але ніякий політичний. В економічному сенсі усе, що нам потрібно було, країни демонстрували. З іншого боку, НАТО — це ті самі країни, це оборонний альянс. Країни себе обороняють і це їхня задача. Вони ніде не погоджувалися на те, що мають боронити весь світ. І це потрібно враховувати", — пояснює Дмитро Шеренговський.

Однак до утворення нового оборонного союзу політолог вставиться скептично.

"Скільки років і століть ми переконуємось, що підписувати щось з Росією і домовлятися абсолютно не варто. Але безпеки мало не буває. Питання наскільки нові союзи будуть оборонними, такими як є НАТО. І з ким би ми не домовлялися — це все одно будуть країни, які залучені до НАТО. Малоймовірно, що будь-які гарантії чи зобов'язання будуть сильнішими, ніж в НАТО. НАТО як оборонний альянс — це найбільша безпекова гарантія. На НАТО поки що ніхто відкрито не нападав", — наголошує експерт.

Більше про те, як підтримують Україну у світі, вступ до ЄС та НАТО дивіться у відео на каналі Lviv.Media.

Війна

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності