• Головна
  • Війна
  • В Міністерстві фінансів розповіли про економічні наслідки війни для України

В Міністерстві фінансів розповіли про економічні наслідки війни для України

В Міністерстві фінансів розповіли про економічні наслідки війни для України

Попередні збитки України за час війни становлять не менше 0 млрд. Сума втрат унаслідок повномасштабного російського вторгнення не є остаточною, - повідомляє пресслужба Кабінету міністрів.

"Чимало логістичних ланцюжків розірвані повністю, знищено безліч підприємств. Деякі просто не можуть працювати, тому що їхні працівники виїхали. У Міністерстві економіки вважали, що витрати від війни становитимуть від третини до половини ВВП країни", - заявив міністр фінансів України Сергій Марченко.

Точну суму можна буде назвати лише після закінчення війни, але її негативні наслідки будуть колосальними. На 10 областей, де йдуть бойові дії, припадає половина ВВП. Найважливіша ділянка – Харків, Київ та Маріуполь, які вносили дуже суттєвий внесок у економіку країни.

Щодо проблеми компенсацій людям, які втратили майно, та компаніям, які втратили активи у Мінфіні зазначили:

"На цьому етапі потрібно сфокусуватися на фіксації фактів. Цим зараз займається Міністерство цифрової трансформації, яке створює умови, за яких громадяни зможуть заявити про втрату майна", - кажуть.

А от за рахунок чого виплачуватимуть компенсації роз'яснюють, тут треба чекати закінчення війни.

"Репарації, російські активи, заморожені на Заході...В тому числі. Але я почекав би закінчення війни, коли можна буде переходити від віртуальних планів до реалізації. Усього буде відкрито шість рахунків. Перший та основний – це Фонд підтримки армії, на якому станом на 9 березня було 11 млрд грн. Гуманітарний Фонд залучив 140 млн грн. Ще будуть Фонд відновлення житла та інфраструктури, Фонди підтримки бізнесу, макрофінансової стабільності, обслуговування та погашення боргу", - пояснив Марченко.

Нагадаємо, Світовий банк продовжує виділяти гроші для України. Вже зараз оголосили про майже 200 мільйонів доларів США. Ці гроші є додатковим фінансуванням для підтримки соціальних послуг для вразливих груп населення в Україні, повідомляють у компанії.

Війна

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності