• Головна
  • Війна
  • Ситуація на фронті: у тимчасово захопленому Мелітополі мешканці вийшли на мітинг

Ситуація на фронті: у тимчасово захопленому Мелітополі мешканці вийшли на мітинг

Ситуація на фронті: у тимчасово захопленому Мелітополі мешканці вийшли на мітинг

Головні новини з фронту на цю годину

Мечеть султана Сулеймана Пишного та його дружини Хюррем Султан (Роксолани) у Маріуполі на Донеччині зазнала обстрілу з боку російських загарбників. Там переховуються понад 80 людей, серед них громадяни Туреччини та діти. Про це повідомляє Посольство України в Туреччині у Твіттері.

Також українські війська відійшли з Волновахи. Про це розповів голова Донецької ОДА Павло Кириленко під час телемарафону.

Наразі бої йдуть на околиці міста. Більшість жителів евакуйовано силами військово-цивільної адміністрації та ДСНС.  За словами Кириленка, міста Волноваха зі всією інфраструктурою вже фактично не існує. Ворог наступає з боку Запорізької області та Ізюму на Харківщині.  Під ударами разом з тим знаходяться Торецьк та Авдіївка. Однак ЗСУ стійко чинять опір ворогу.

Водночас російський агресор з установок "Точка-У" і "Град" обстріляв Авдіївську та Очеретенську громади Донецької області. Про це у Фейсбуці повідомив голова Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

Жертв серед населення немає, але є пошкоджені будинки.

За словами Кириленка, снаряди перебили високовольтну лінію електропередач, залишивши без електрики Троїцьке, Новобахмутівку, Новоселівку та Олександропіль.

Сєвєродонецьк на Луганщині ж російські загарбники безперервно обстрілюють "Градами", місто хочуть стерти з лиця землі. Про це у Фейсбуці повідомив голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.

Він додав, що інформація щодо постраждалих наразі уточнюється.

Загалом, за інформацією Генштабу, основні зусилля окупантів зосереджені на захопленні міст Маріуполь та Сєвєродонецьк. Противник захопив східні околиці Маріуполя.

Також російські загарбники завдали ракетного удару по аеродрому "Канатове" під Кропивницьким. Про це повідомив у Телеграмі голова Кіровоградської обласної військової адміністрації Андрій Райкович. А над територією Черкаської області ще вчора збили ворожу ракету. Про це повідомляє голова Черкаської ОДА Ігор Табурець у телеграм-каналі Черкаської ОДА.

"Уламки ракети впали на подвір'я, пошкодивши будинок і кілька авто. Але потерпілих серед населення немає завдяки своєчасному оповіщенню та злагодженій реакції громади", — йдеться в повідомленні.

Під Черніговом тим часом українські військові знищили далекобійну російську гаубицю "Мста-С".  Про це у Фейсбуці написав голова Чернігівської ОВА В'ячеслав Чаус.

Крім того, в області українська армія збила ще один ворожий бомбардувальник Су-34. Про це повідомляє 1-а окрема танкова Сіверська бригада на своїй сторінці в Фейсбуці.

Однак місто і надалі залишається без світла, водо-, тепло- й газопостачання.

"Ворог продовжує завдавати авіа та ракетних ударів. Гинуть мирні люди. Вчора бомба влучила в готель Україна. Готелю немає, а Україна є й продовжує боротьбу. Наша місія — щоби Путін — хвора, збочена тварюка ковтнув отрути в бункері під Уралом. Зараз у Чернігові немає електрики й майже немає газо-, водо- й теплопостачання. Думаю, сьогодні електрику відновимо. Немає електрики — немає води й мобільного зв'язку. Ми відновлюємо його, але ворог знову перебиває. Зберігаємо витримку й робимо все, щоби ворог поліг під Черніговом", — розповів під час свого включення на Фейсбуці В'ячеслав Чаус.

Разом з тим в Запорізькій області російські загарбники застосовують терористичні методи ведення бойових дій: грабежі, взяття в заручники та страти. Про це у Телеграмі сказав полковник, речник Запорізької обласної військової адміністрації Іван Арєф’єв.

Він розповів, що на деяких тимчасово окупованих територіях люди продовжують виходити на мітинги проти російської армії і тому загарбники застосовують терористичні методи ведення бойових дій, наносять ракетно-бомбові удари по об’єктах цивільної інфраструктури, житловим районам, залякують місцеве населення, ведуть інформаційно-психологічні акції з метою підриву довіри населення до представників державної влади та місцевих громад, поширюють дезінформацію та беруть місцеве населення у заручники.

Так, сьогодні на акції на підтримку викраденого мера Мелітополя російські військові викрали громадську діячку, учасницю проукраїнських мітингів Ольгу Гайсумову.

Однак мешканці тимчасово окупованих населених пунктів Запорізької області не припиняють виходити на проукраїнські мітинги. Наприклад, у тимчасово захопленому Мелітополі мешканці вийшли на мітинг із вимогою до окупантів — звільнити мера міста Івана Федорова. Про це повідомив заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко у Telegram.

За даними Тимошенка, понад 2 тисячі людей вийшли до захопленої будівлі Мелітопольської райдержадміністрації з вимогою звільнити захопленого окупантами мера. Загалом мелітопольці регулярно виходять на протести, хоча загарбники погрожують жителям стріляниною за порушення комендантської години, встановленої з 18.00.

Додамо, раніше стало відомо про викрадення російськими окупантами міського голови захопленого Мелітополя Івана Федорова.

Також рятувальники Державної служби з надзвичайних ситуацій  підвезли технічну воду до Гуляйполя Запорізької області, де через артобстріли відсутнє водопостачання. Про це повідомляє у Фейсбуці пресслужба ДСНС у Запорізькій області.

Між тим на Житомирщині ЗСУ відбили російський авіаудар, завдяки чому вдалося запобігти жертвам та руйнуванням. Про це у відеозверненні повідомив начальник Житомирської обласної військової адміністрації Віталій Бунечко. А над містом Дніпро підрозділ Дніпровської зенітної ракетної бригади збив ворожу крилату ракету. Про це повідомляє у Фейсбуці повітряне командування "Схід".

Разом з тим російські загарбники упродовж ночі хаотично обстрілювали Миколаїв із "Градів" і "Смерчів". Зранку в Миколаєві також лунали вибухи. Постраждали спальні райони, приватний сектор, де взагалі відсутні військові та важливі інфраструктурні об'єкти. З'ясовується ступінь пошкоджень. Тривають роботи з подачі світла і тепла.

У Києві ж на Подолі внаслідок ворожого обстрілу вранці загорілась покрівля адміністративної будівлі. Про це ДСНС повідомляє у Телеграмі. На місце події негайно прибули пожежники. За годину їм вдалося ліквідувати пожежу.

Однак загарбники продовжують на Київщині накопичувати війська та техніку, обстрілюють житлові масиви та критичну інфраструктуру. Про це повідомив голова Київської обласної державної адміністрації Олексій Кулеба у Телеграмі.

"Найбільш небезпечні напрямки: Житомирська траса, Буча – Ірпінь – Гостомель, Макарів, північ Вишгородського району. Бої на території деяких населених пунктів Баришівської, Калитянської та Великодимерської територіальних громад Броварського району", — розповів Кулеба.

Він повідомив, що загарбники продовжують накопичувати війська та техніку, обстрілюються житлові масиви та критична інфраструктура. Постійні тривоги можливого авіанальоту майже по всій області. В усіх районах Київщини йде боротьба з диверсійними групами.

Зокрема, в Бориспільському районі вночі були обстріли північної частини Бориспільського району, жертв немає.

У Бучанському районі ситуація напружена: немає зв`язку з Макарівською громадою, у Бородянській громаді зафіксовано переміщення ворога, громада готується до евакуації, у Немішаївській, Дмитрівській, Бучанській, Гостомельській громадах пересування ворожої техніки, уночі відбувалися бої в Ірпені, у Білогородській громаді близько 6:00 ворог обстріляв "Градами" — зруйновано декілька житлових будинків, двоє загиблих та один поранений.

У Броварському районі зафіксовано пересування ворожої техніки населеними пунктами Баришівської, Калитянської та Великодимерської громад. Там тривають бойові дії. У селі Гоголів в ніч з 11 на 12 березня, внаслідок ракетного удару, сталася пожежа у будівлі цеху з виготовлення рибної продукції та зруйновано будівлю для охорони підприємства "Шельф". З 11 на 12 березня, в селі Лукаші, внаслідок бойових дій, пошкоджено приміщення місцевої школи. Після ворожих обстрілів виникла пожежа на складах замороженої продукції, що розташовані неподалік села Квітневе.

Північ Вишгородського району залишається окупованою ворогом. Поліська, Димерська, Іванківська громади перебувають на межі гуманітарної катастрофи. Зазначається, що до району надходить гуманітарна медична та продуктова допомога, але загарбник не дає можливості допомогти окупованим громадам. Людям, які самостійно виходять з окупованої території, надається допомога та організовується евакуація з району.

Славутич повністю ізольований. Є потреба в продуктах та медикаментах. А у Фастівському районі вночі після обстрілу сталося загоряння залишків пального на нафтобазі в селі Крячки.

У Харкові тим часом російські військові обстріляли школу в районі Олексіївки. Про це у Фейсбуці повідомив начальник слідчого управління ГУНП у Харківській області Сергій Болвінов.

Також, за інформацією Генштабу, противник закріпився в північній частині міста Ізюм та не полишає спроб щодо його захоплення.

Війна

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності