• Головна
  • Війна
  • В Україні запустили сайт для збору даних про збитки від агресора

В Україні запустили сайт для збору даних про збитки від агресора

В Україні запустили сайт для збору даних про збитки від агресора

За попередньою оцінкою, збитки України, які нанесли росіяни, становлять 1,5 трильйона гривень.

В Україні запустили проєкт для збору даних про зруйновані окупантами об’єкти. Назвали його "Росія заплатить". Дані використають у міжнародних судах проти Росії для відшкодування.

"Ми не зможемо повернути життя наших громадян, які загинули в цій війні, але ми обов’язково переможемо і відбудуємо нашу Україну. А агресор повинен взяти на себе відповідальність за всі збитки: втрачені життя, зруйновані будівлі, понівечені долі", – зазначила перша віцепрем’єр-міністерка економіки Юлія Свириденко.

За попередньою оцінкою розробників сайту, в Україні налічують щонайменше 200 пошкоджених або повністю зруйнованих освітніх закладів, 30 закладів охорони здоров’я, 8 церков, 1 600 житлових будинків, 19 адміністративних будівель, 23 заводи та їх склади, 12 аеропортів, 5 ТЕС та ГЕС.

Крім того, зруйновано або виведено з ладу понад 15 тисяч кілометрів автомобільних доріг, 5 тисяч кілометрів залізничних шляхів та 350 мостів. Вартість пошкоджених або зруйнованих об’єктів у випадку їх повного руйнування може становити до 1,5 трильйона гривень або 54,3 мільярда доларів.

Вартість відновлення цих втрат може бути значно більшою, адже будуть необхідні демонтаж зруйнованих будівель та відбудова значної кількості з них з нуля. При цьому оцінка не є вичерпною. Інформація про численні пошкодження та руйнування може бути відсутня через відсутність можливості в громадян, місцевих та державних органів влади оперативно фіксувати пошкодження.

Проте оцінка не враховує інформацію щодо шкоди природі, тваринному господарству, запасам компаній, рухомому та військовому майну, майну телеком-операторів.

Внести дані про збитки на сайт може кожен. Ця інформація буде використана українським урядом як докази в міжнародних судах для відшкодування Росією завданих збитків. Для цього потрібно максимально докладно заповнити форму на порталі, обовʼязково додати відео та фото об’єкта і, якщо це можливо, контакти свідків. Подати інформацію про пошкодження також можна за допомогою чат-боту.

Війна

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності