• Головна
  • Війна
  • Російська економіка на дні: як санкції знищили "імперію"

Російська економіка на дні: як санкції знищили "імперію"

Російська економіка на дні: як санкції знищили "імперію"

Російські компанії знецінюються, а росіяни не можуть повноцінно розраховуватись банківськими карточками

Триває п'ятий день, як Росія оголосила повномасштабну війну Україні і веде тут бойові дії, обстрілюючи навіть цивільне населення. Весь світ відреагував на вторгнення окупантів та вбивства, які відбуваються на українських територіях.

Lviv.Media розповідає, що відбувається з російською економікою після нападу та санкцій заходу.

Ще 23 лютого росіяни один американський долар могли купити приблизно за 78 рублів. Сьогодні російський рубль обвалився на біржах до 100 рублів за долар. Офіційний курс валют, який виставив Центробанк, становить 83,54 рубля/дол. В обмінниках населенню продають долар за ціною до понад 200 рублів за американський долар.

"Сьогодні ми бачимо перші сигнали дій впроваджених санкцій. Тобто, російський рубль обвалився на 41% та вже вчора російські банки, які проводили операції, виставляли відверто завищені курси. Росія заборонила іноземцям продавати свої російські цінні папери, які у власності, і фактично заблокувала їх. Зараз почалася паніка, люди вигрібають готівку, намагаючись будь-якою ціною купити долари", - розповів в коментарі Lviv.media експерт Віктор Гальчинський.

В передостанніх конвульсіях окупанти спотворюють реальні наслідки для економіки від введення санкцій. Зокрема, на думку деяких російських пропагандистів, запровадження санкцій посилить роль російського рубля, як міжнародної валюти.

"Насправді все йде в точності до навпаки, за російський рубль більше ніхто не буде давати нічого, принаймні, в Україні вже нічого не дають, тому що будь-які операції з російським та білоруським рублем в банках та обмінних пунктах на території України заборонені", - пояснює Віктор Гальчинський.

В Україні тим часом Національний банк встановив вартість валюти на рівні 29,95 гривні за долар та обмежив деякі валютні операції для населення. Зокрема в перший день війни на валютному ринку України була паніка, однак регулювання банківської системи дозволило стабілізувати ринок. В Україні й надалі працює банківська система, система електронних платежів та розрахунки за платіжними картками.

"Банківська система витримала цей удар, курс долара зараз на рівні, те що я бачив, 33 – 35 грн на продаж, але більше ніж по 29 гривень ви наявні долари не продасте. Обмінники вирішили таким чином убезпечити свої ризики. На довгостроковій перспективі звичайно певний негативний вплив буде, але ми вже бачимо, що маємо перемагати", - зазначив експерт Віктор Гальчинський.

Власне, однією з санкцій інших країн проти Росії є відключення окупантів від міжнародної міжбанківської системи SWIFT. Відключення від системи вдарить як по експортних галузях Росії, так і по громадянах ворожої країни.

"Відключення від SWIFT означає, що звичайний російський громадянин не зможе приймати і отримувати перекази в валюті. Вони вже не можуть. Для того, щоб через працюючий SWIFT здійснити переказ долара США російський банк повинен мати кореспондентський рахунок в американському банку. Зараз американські банки ці операції блокують і відключають. Так само вже працюють не всі картки за кордоном. Є звернення президента Зеленського та попередня згода, що з 1 березня Росію і всі картки російських емітентів відключити від платіжних систем Visa або MasterCard. Це означає, що перебуваючи за кордоном росіяни 100% не зможуть ні провести платіж, ні зняти якісь кошти", - розповів Віктор Гальчинський.

На сьогодні в Росії вже не працюють системи Apple Pay, Google Pay і Samsung Pay, а громадяни не можуть проводити повноцінні інтернет-розрахунки за кордон. Йдеться про купівлю програм на різних сервісах, або оплату підписки на стримінгові сервіси та оплату товарів і послуг через NFC. Акції російських банків тим часом падають у ціні.

Окрім того, російські банки, які поки що підключені до системи SWIFT, також не зможуть проводити банківські операції.

"Банки не зможуть проводити операції через блокування карток та через відсутність ресурсів. Навіть російський Центральний банк офіційно заявив, що блокування резервів Центробанком Росії істотно звужує можливості валютних інтервенцій для підтримки курсу рубля. Тобто, рубль зараз полетів у вільне, абсолютне вільне плавання, і той рубіж у 200 рублів за долар - це далеко не межа", - зазначив експерт.

Тим часом Україна закликає західних партнерів повністю відмовитись від купівлі російського газу та нафти. За інформацією Кількісного інституту світової економіки, лише від заборони на торгівлю російським газом економіка окупанта знизиться на 2,9%. Якщо ж Росія не зможе продавати свою нафту, то валовий внутрішній прибуток агресора може знизитися на 1,2%. Тим часом Європа та Україна купуватиме скраплений газ в інших партнерів.

"Росія без підключення до системи SWIFT не зможе продавати і отримувати гроші за свій газ та нафту. Росіянам доведеться зупиняти свої газові родовища, або забезпечувати виключно потреби внутрішнього ринку, або продавати до Азії, якщо там ще хтось купуватиме не через систему SWIFT, а через інші системи", - зазначив експерт Віктор Гальчинський.

Варто зазначити, що на сьогодні в Україні працює два російських банки, проти яких не введено санкції. Йдеться про Альфа-банк, який у 2014 році перереєстрували з Росії на Кіпр та Форвард Банк, що входить до групи Руський стандарт.

Російський бізнесмен та власник Альфа-банку Михайло Фрідман теж попав у санкційний список. Ймовірно, що й санкції торкнуться банку російського бізнесмена.

"На мою думку, оскільки сьогодні будуть впроваджені персональні санкції проти Михайла Фрідмана, львів'янина який є кінцевим бенефіціаром Альфа-банку, так чи інакше по ньому доведеться прийняти рішення", - зазначив Віктор Гальчинський.

Водночас нещодавно Михайло Фрідман виступив з офіційною заявою, що засуджує російську агресію проти України.

Також на тлі російської агресії акції російських компаній на "Мосбіржі" подешевшали до 55%, компанії знецінюються. Власне, через таке падіння Банк Росії тимчасово призупинив торги акціями.

Нагадаємо, 24 лютого Путін розпочав повномасштабну війну проти України. Тоді президент Росії виступив з екстреним зверненням до громадян, в якому повідомив про рішення розпочати "спецоперацію на Донбасі", яка насправді є повномасштабною війною. Підтримує Путіна невизнаний світом президент Білорусі Александр Лукашенко.

 

Війна

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності