• Головна
  • Війна
  • У Львові стартував пілотний проєкт з надання домедичної допомоги

У Львові стартував пілотний проєкт з надання домедичної допомоги

У Львові стартував пілотний проєкт з надання домедичної допомоги

Також львів'ян будуть вчити користуватися вогнепальною зброєю

У Львові представили пілотний проєкт з надання домедичної допомоги у межах програми національного спротиву. Він передбачає проведення практичних тренінгів з меддопомоги вже з наступного тижня у всіх районах міста.

Тренінги організовуватимуть у районних адміністраціях, медіатеках та школах Львова. Проводитимуть їх близько 50 менторів, а особливий акцент хочуть зробити на навчанні старшокласників.

Перший тренінг вже провели для працівників Львівської міськради спеціалісти Мальтійської служби допомоги. Він на 80% складається з практичної частини та триває 2,5 години. Пересічні львів'яни поки що записатися на навчання не можуть, однак у міськраді кажуть, що це можна буде зробити за декілька тижнів, записавшись через Гарячу лінію міста.

"Зараз, коли переживаємо певну тривогу та невпевненість, допоможуть знання про те, як надавати першу медичну допомогу. Це важливо, оскільки це передбачає певну інформаційну безпеку та знімає стресовий стан", — пояснює Олена Голишева, представниця Мальтійської служби допомоги.

Також у пілотний проєкт входить блок з вміння користуватися вогнепальною зброєю. Навчання цього блоку вже стартували, наразі  вчать стріляти з автомата та пістолета.

Коротка інструкція з домедичної допомоги людині

Першу домедичну допомогу потерпілому варто встигнути надати якнайшвидше, бажано у перші 5 хвилин після травми, втрати тями тощо.Якщо ви знайшли людину, що лежить на землі, варто перш за все оцінити чи вона дихає. Тоді запитати, чи вона вас чує. Якщо відповіді не було, потрібно доторкнутися до потерпілого, але через рукавички або якусь тканину, щоб знизити ризик інфікування. Якщо реакція не відбулася, потрібно викликати швидку допомогу і якомога швидше знайти когось, хто міг би допомогти надати першу домедичну допомогу.

Щоб перевірити, чи людина дихає, потрібно доторкнутися до грудної клітини та перевірити, чи вона підіймається та опускається. Якщо дихання немає, потрібно проводити непрямий масаж серця.

Як користуватися дефібрилятором та для чого він потрібен

У ході тренінгу з надання першої домедичної допомоги будуть розповідати про те, як користуватися дефібрилятором. Цей прилад призначений для ліквідації порушення серцевої діяльності (фібриляції) за допомогою електричного імпульсу.

Врятувати людину дефібрилятором може будь-хто, адже прилад озвучує дії, які потрібно виконати.  По-перше, потрібно зняти пластикове облицювання та накласти перший електрод на оголену верхню частину грудини справа. Так само потрібно зробити з іншим електродом, ставити їх треба під серцем, але не поруч.По-друге, потрібно натиснути на кнопку, що блимає, щоб подати розряд. Обов'язково потурбуйтеся, щоб до потерпілого не підходили інші люди. Такі дії потрібно проводити до того часу, поки не приїде швидка допомога.

Нагадаємо, Lviv.Media розповіло про те, де можна пройти курси з домедичної допомоги та військовий вишкіл у Львові.

Війна

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності