• Головна
  • Відео
  • Як боротися з тривожністю: поради психотерапевтки

Як боротися з тривожністю: поради психотерапевтки

Як боротися з тривожністю: поради психотерапевтки

Щоб побороти тривожність, варто дотримуватися декількох простих правил

Тривога — це частина базової людської реакції, яка допомагає нам виживати. З неможливістю розслабитися зіштовхуються багато людей. Особливо, коли на фоні війни в Україні та пандемії у світі ми намагаємось зрозуміти, що чекає нас далі. Що робити з тривожністю? Розповідає психотерапевтка Марія Олійник.

"Тривога — це засіб захисту нашого організму, подарований нам еволюцією. Просто треба навчитися цим подарунком користуватися в коректний спосіб", — пояснює спеціалістка.

Та саме відчуття тривоги не може призвести до тривожного розладу. Розлад виникає тоді, коли є певна кількість тригерів і є критична ситуація, яка їх запускає. Перша ознака тривожності — відчуття невизначеності і неможливість його толерувати.

"Тривога любить майбутнє, любить невизначеність і неоднозначність. Зазвичай ми не тривожимося про те, що стається", — каже психотерапевтка.

Щоб побороти тривожність, треба "заземлитися", тобто сконцентруватися на тому, що відбувається навкруги, що можна почути, до чого торкнутись та на чому можу зафіксувати погляд. Наприклад, можна потримати в руках намистинку. Ще один спосіб — сконцентруватись на диханні.

Вправи, які допоможуть впоратись з тривожністю:

  •  усе, що "повертає вас в тіло", тобто спортивні навантаження, які вам подобаються: йога, біг, пілатес, кардіонавантаження, заняття у тренажерному залі тощо;
  •  творчість і практики усвідомлення — простіше кажучи, заняття, які приносять задоволення, або ж хобі;
  • усвідомлена прогулянка та концентрація тому, що вас оточує: наприклад, можна роздивитись хмари та знайти схожу на бегемота;
  •  ранкові та вечірні ритуали — те, що зміщує фокус з чогось поганого на щось хороше. Для прикладу, практика вдячності: 3 речі, за які я вдячний/на собі, людям, світу і просто так.

Більше про тривогу на YouTube-каналі Lviv.Media 

Відео

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності