Креативні індустрії в Україні: як на них заробляти

Креативні індустрії в Україні: як на них заробляти

До креативних індустрій належать різні види мистецтва

Юлія Федів — директорка громадської організації “Громадське Телебачення” та ексвиконавча директорка Українського культурного фонду. Була координаторкою журналістських проєктів у n-ost та Deutsche Welle, з 2017 року керувала Національним бюро програми Євросоюзу “Креативна Європа” в Україні.

Lviv.Media поспілкувалося з Юлією Федів про те, чи можна заробляти на культурі, та чи варто розвивати креативну економіку.

Чи можна заробляти на культурі

Юлія Федів переконана, що на культурі заробляти можна. Адже з 2018 року після внесення змін до Закону "Про культуру" в Україні з'явилося поняття креативних індустрій. З того часу активніше стали говорити про економізацію культури.

До культурних і креативних індустрій належать театральні та образотворчі види мистецтва, кінематограф, телебачення й радіо, музика, видавнича справа, комп’ютерні ігри, нові медіа, архітектура, дизайн, мода та реклама.

“В обіг ввели перелік видів діяльності, які належать до креативних індустрій. Почали говорити про виникнення креативного класу та про те, що держава не підтримує культуру як меценат, а підтримує як інвестор”, — розповідає Юлія Федів.

Однією з інвестиції, яка може приносити Україні прибуток, вона вважає кінематограф. Також експертка виділяє сферу дизайну та моди.

“Менш швидко розвивається театральна та музична індустрія. Нам є куди рухатися, але треба пам'ятати й про розміри країні, і про геополітичну ситуацію”, — додає Юлія Федів.

Навіщо розвивати креативну економіку

Юлія Федів обстоює думку, що держава має створювати сприятливе середовище для розвитку креативної економіки в країні.

Для цього, вона вважає, варто спростити нормативно-правову базу, запровадити програми підтримки для культури, популяризувати роль креативного класу в розвитку країни.

“Креативна економіка — вже реальність. Тепер можна говорити про креативну політику. Люди, які зараз прийшли до влади, працювали у сфері креативної індустрії”, — говорить Юлія Федів.

Вона додає, що зараз світ переходить від економіки знань до креативної економіки.

Повне інтерв’ю з Юлією Федів можна переглянути тут.

Відео

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності