• Головна
  • Україна
  • Міністр охорони здоров’я розповів кому передадуть функції МСЕК

Міністр охорони здоров’я розповів кому передадуть функції МСЕК

Міністр охорони здоров’я розповів кому передадуть функції МСЕК

До кінця року функції МСЕК, як юридичних осіб, припинять

Медико-соціальні експертні комісії станом на 1 січня 2025 року як окремі юридичні особи призупинять свою роботу, їхні функції передадуть кластерним і надскластерним лікарням. Про це під час брифінгу щодо ліквідації МСЕК та виконання рішення РНБО України щодо протидії корупційним та іншим правопорушенням під час встановлення інвалідності розповів міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко, повідомляє Укрінформ.

“Кластерні і надкластерні лікарні — це вже результат з госпітального планування, яке провело МОЗ і визначило у кожному регіоні ці лікарні. Вони забезпечують доступність пацієнтам у межах визначених нормативів і мають як мінімум 20 напрямків надання меддопомоги тощо”, — зазначив Ляшко. За словами міністра, це вирішить чотири глобальні проблеми, які є наразі у МОЗ, зокрема кадрову.

МОЗ відстежуватиме дії лікарів

“Щодо питання цифровізації, то всі кластерні і надкластерні лікарні підключені до ЕСОЗ (Електронної системи охорони здоров'я — ред.), і рішення про встановлення інвалідності буде прийматися на основі даних, які записані у ЕСОЗ”, — додав Ляшко. Відтак МОЗ зможе відстежувати, який лікар, коли і який діагноз вносить, які дослідження і коли проводилися.

Окрім цього, передача функцій МСЕК кластерним і надкластерним лікарням вирішує й питання зарплат, пояснив глава МОЗ: “Серед іншого, з лікарнями з 2025 року ми запускаємо окрему бюджетну програму, яка буде поза програмою медгарантій, але (буде — ред.) адмініструватися НСЗУ, і буде приходити оплата за роботу по проведенню експертизи. Від кількості проведених таких експертиз... повністю буде залежати оплата від навантаження. Це один із перших етапів, який ми завершимо до 1 січня 2025 року”

Також, Міністерство охорони здоров’я планує відмовитися від терміну “медико-соціальна експертиза”.

“Медики, які провели певне лікування, певну реабілітацію, оцінюють потреби людини по працездатності. У подальшому через міжнародну класифікацію функціонування, яка вже стала національним класифікатором, підключаються і інші сторони, зокрема, це Мінсоцполітики, яке дивиться, які функції людина і втратила і які компенсатори можна запропонувати, які є з їхньої сторони”, — пояснив Віктор Ляшко.

За словами міністра, надалі підключатиметься і Мінекономіки — якщо людина після втрати функціональності не може виконувати ту роботу, яку вона виконувала до цього по стану здоров'я, і Міносвіти — якщо потрібно запропонувати перенавчання через втрату певних функцій організму. “Це дозволить нам у кінцевому етапі пропонувати не додаткові виплати, а компенсатори, які дозволять повернути людину у соціум, бути (їй — ред.) соціально і економічно активною” — зазначив міністр.

Ліквідація МСЕК

Нагадаємо, напередодні Президент Володимир Зеленський увів у дію рішення РНБО “Щодо протидії корупційним та іншим правопорушенням під час встановлення інвалідності посадовим особам державних органів”. Згідно з указом, РНБО доручила Верховній Раді спільно з Міністерством охорони здоров’я розробити законопроєкт, який передбачає ліквідацію МСЕК з 31 грудня 2024 року.

Раніше на Хмельниччині прокуратура почала службове розслідування щодо понад пів сотні прокурорів області, які отримали групи інвалідності за погодження скандальної керівниці МСЕК Тетяни Крупи.

4 жовтня на Хмельниччині керівницю місцевого МСЕК Тетяну Крупу та її сина Олександра Крупу — керівника облуправління Пенсійного фонду України викрили на незаконному збагачені на мільйони доларів. Вони допомагали військовозобовʼязаним отримувати групи інвалідності. Тоді під час обшуків правоохоронці вилучили близько 6 млн доларів готівкою.

На наступний день після обшуків, 5 жовтня, ДБР затримало та повідомило про підозру Тетяні Крупі. Печерський суд Києва обрав запобіжний захід і посадовицю заарештували з альтернативою внесення застави у сумі 500 млн грн. Саме на такому запобіжному заході наполягали прокурори у своєму клопотанні.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності