• Головна
  • Україна
  • Нардепа, підозрюваного у пропозиції хабаря, оголосять у міжнародний розшук: міг втекти за кордон

Нардепа, підозрюваного у пропозиції хабаря, оголосять у міжнародний розшук: міг втекти за кордон

Андрій Одарченко

САП ініціювала стягнення в дохід держави 15 млн грн застави, яку раніше вніс депутат, та оголошення його в розшук

САП ініціювала стягнення застави та оголошення в розшук нардепа, обвинуваченого у спробі підкупу керівництва Мінвідновлення. Про це 18 вересня повідомили у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі.

“Народний депутата України IX скликання, обвинувачений у наданні неправомірної вигоди голові Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури України 18 вересня 2024 року не з’явився до Вищого антикорупційного суду. Про причини неявки нардеп суд та прокурора не повідомив. Захисники обвинуваченого також не змогли повідомити суду про місце перебування їхнього підзахисного та наголошують на відсутності зв’язку з ним”, — йдеться у повідомленні.

І хоч у повідомленні й не називають прізвище оголошеного у розшук, ймовірно, йдеться про нардепа від “Слуги народу” Андрій Одарченко.

У повідомленні йдеться, що прокурор у суді ініціював питання щодо стягнення в дохід держави застави, визначеної як запобіжний захід нардепу, накладення на нього грошового стягнення, а також щодо оголошення його в розшук. “Судом прийнято рішення про застосування приводу до обвинуваченого народного депутата на наступне судове засідання, яке призначено на 19 вересня 2024 року на 08:00”, — йдеться у повідомленні.

У САП наголошують, що 22 листопада 2023 року слідчий суддя ВАКС застосував до нардепа запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення 15 млн грн застави. У зв’язку із внесенням застави на народного депутата поклали відповідні процесуальні обов’язки, серед яких здати свої паспорти для виїзду за кордон та носити електронний засіб контролю. Надалі за клопотанням прокурора обов’язки судом неодноразово продовжувались. “Разом з тим, попри рішення суду органами внутрішніх справ до особи не було застосовано електронний засіб контролю”, — зазначили у САП.

Нагадаємо, 21 листопада 2023 року САП та НАБУ повідомили про підозру нардепу від фракції "Слуги народу" Андрію Одарченку, який намагався підкупити голову Держагентства відновлення та розвитку інфраструктури Мустафу Найєма. Нардеп хотів, щоб з фонду ліквідації наслідків збройної агресії виділили кошти на ремонт будівель університету, в якому Одарченко обіймав посаду ректора (дію контракту якого призупинено).

“Установлено, що народний депутат України, висловив топпосадовцю пропозицію надати йому неправомірну вигоду за забезпечення прийняття Міжвідомчою робочою групою рішення про виділення з фонду ліквідації наслідків збройної агресії коштів на ремонт будівель університету, в якому народний обранець продовжує обіймати посаду ректора (дію контракту якого призупинено). Пропонована сума неправомірної вигоди мала становити 8% від обсягу фінансування”, — йшлося у повідомленні про злочин.

Надалі підозрюваний надав топпосадовцю – особі, яка займає особливо відповідальне становище, частину цієї неправомірної вигоди у розмірі 0,39 біткоїна, що на час вчинення операції було еквівалентно 10 тис. доларів США. 16 квітня 2024 року обвинувальний акт у справі направлено до ВАКС для розгляду по суті.

На сьогодні розгляд обвинувального акту перебуває на завершальній стадії – 18 вересня 2024 року у судовому засіданні був запланований допит обвинуваченого.

У Центрі протидії корупції повідомили, що прокурор САП під час засідання у справі нардепа від Слуги Народу Андрія Одарченка заявила про те, що депутат покинув територію України. Вона припустила, що депутат покинув територію України через Закарпатську область. Саме туди Одарченко виїхав у перші дні повномасштабного вторгнення Росії. “Там він налагодив тісні стосунки з тодішнім керівником Закарпатської ОДА Віктором Микитою, якого нещодавно призначили заступником Єрмака”, — йдеться у повідомленні.

У зв’язку з цим прокурор внесла клопотання про стягнення застави та оголошення депутата в міжнародний розшук. Захист назвав ці клопотання передчасними і вважає, що причини неявки Одарченка можуть бути поважними. Наразі причини відсутності нардепа їм невідомі. Суддя ВАКС заявив, що завтра, 19 вересня, о 8:00 будуть розглядати клопотання про стягнення застави і міжнародний розшук.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності