• Головна
  • Україна
  • На півночі України зібрали 18 тонн мертвої риби з отруєних річок Сейм та Десна

На півночі України зібрали 18 тонн мертвої риби з отруєних річок Сейм та Десна

Загибла риба

У Сумській області зібрали вже понад 12 тонн, а в Чернігівській області — 6 тонн

На півночі України триває збір та захоронення загиблої риби з річок Сейм та Десна, забруднених росіянами. Про це повідомило Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України.

Зараз здійснюється штучна аерація водойм, спрямована на насичення їх киснем. “Це має на меті посилити дію внесених бактерій та покращити якість води”, — йдеться у повідомленні.

Основні заходи здійснюються в Чернігівській області, зокрема у селах Макошине та Максаки. Також продовжується збір та захоронення загиблої риби. Зокрема у Сумській області зібрано понад 12 тонн, а в Чернігівській області – 6 тонн. У повідомленні також йдеться, що маса забруднених вод у річці Десна дісталась до села Кладьківка Чернігівської області.

Також державні екологічні інспектори та представники Держпродспоживслужби у Сумській області провели відбір проб ґрунтової води з шахтних колодязів. Крім того, на Чернігівщині продовжуються заходи з розʼяснювальної роботи серед населення щодо заборони купання та ловлі риби.    

Крім того, на Чернігівщині екологи розʼяснюють місцевому населенню заборону на купання та ловлю риби. Держпродспоживслужба запровадила посилений контроль за продажем риби в постраждалих регіонах. Населення також попередили про ймовірну небезпеку використання води з річки Сейм для напування худоби та поливу городини. Наразі фактів торгівлі рибою, що померла в річці Сейм, не виявили.

Нагадаємо, 27 серпня, після повідомлень у місцевих ЗМІ, Держрибагентство України підтвердило забруднення росіянами річки Сейм — найбільшої притоки Десни. Перевищення вмісту шкідливих речовин, зокрема амонію, зафіксували в Сеймі на Сумщині та Чернігівщині. Унаслідок низького вмісту розчиненого у воді кисню почала помирати риба.

В агентстві заявили, що росіяни спричинили масштабне забруднення водойми, ймовірно, скидаючи відходи невідомих речовин у річку Сейм з 14 серпня. У чотирьох громадах Сумської області та в одній громаді Чернігівської області заборонили купання, вилов риби та використання води для господарських потреб.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності