Зеленський звільнив командувача Повітряних сил Олещука

Микола Олещук

Відповідний указ з’явився на сайті Офісу Президента. Тимчасово виконуватиме обов’язки командувача Повітряних Сил ЗСУ Анатолій Кривоножко

Президент Володимир Зеленський у п’ятницю, 30 серпня, звільнив командувача Повітряних сил ЗСУ Миколу Олещука. Відповідний указ опублікували на сайті Офісу президента.

У своєму вечірньому зверненні Володимир Зеленський сказав: “Я вирішив замінити командувача Повітряних сил Збройних Сил України. Я безмежно вдячний всім нашим військовим льотчикам, інженерам, воїнам мобільних вогневих груп, розрахунків ППО. Усім, хто дійсно бʼється для України – для результату. І це потрібно так само на командному рівні – ми повинні посилюватись. І берегти людей. Берегти особовий склад. Берегти усіх наших воїнів”.

У Генеральному штабі України повідомили, що відповідно до наказу Головнокомандувача Збройних Сил України, генерал-лейтенанта Кривоножка Анатолія, командувача повітряного командування “Центр” Повітряних Сил Збройних Сил України, допущено до тимчасового виконання обов’язків командувача Повітряних Сил Збройних Сил України.

Микола Олещук родом із Луцька. Військову освіту здобув у Житомирському вищому училищі радіоелектроніки протиповітряної оборони, Харківському військовому університеті та Національному університеті оборони у Києві.

Службу розпочав у 1994 році у місті Кам'янка-Бузька Львівської області у відділенні бойового управління радіотехнічної батареї С-300 зенітного ракетного полку ППО. Спочатку керував розрахунком ЦВМ та цифрових обчислювачів, а з 2002 року командував зенітним ракетним дивізіоном С-300.

У 2004 - 2012 обіймав низку посад у повітряному командуванні "Південь". Потім протягом 4 років був заступником начальника штабу Командування Повітряних Сил ЗСУ у Вінниці. Брав участь у виконанні бойових завдань у збройному конфлікті з РФ на Донбасі з листопада 2014 року. З 2016-го Микола Олещук служив у повітряному командуванні "Схід" у Дніпрі (начальник штабу, заступник командувача).

9 серпня 2021 року призначений Командувачем Повітряних сил ЗСУ.

Анатолій Кривоножко — український воєначальник, генерал-лейтенант Збройних сил України, Герой України (2023), Учасник російсько-української війни, що відзначився під час російського вторгнення в Україну у 2022 році.

З 2006 по 2008 рік проходив службу на посаді командира 114 бригади тактичної авіації. З 2015 — командувач повітряного командування “Центр” Повітряних сил Збройних Сил України. Володимир Зеленський особисто вручив орден “Золота Зірка” генерал-лейтенанту Анатолію Кривоножку, якому присвоєно найвище звання — Героя України.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності