• Головна
  • Україна
  • Україна відновлює експорт електроенергії до сусідніх держав

Україна відновлює експорт електроенергії до сусідніх держав

Експорт електроенергії

Експорт буде відбуватись виключно в період профіциту – під час активної роботи сонячних електростанцій

Україна відновлює експорт електроенергії. Про це 23 серпня повідомила компанія “Укренерго”.

Як заявили в компанії, таке рішення спричинив надлишок електроенергії, яку почала виробляти українська енергетика. З планового ремонту достроково вийшов енергоблок однієї з атомних електростанцій. Крім цього, з 22 серпня в Україні почала спадати спека і, як наслідок, суттєво знизилось споживання.

Це зумовило профіцит потужності в українській енергосистемі у денні години, коли активно працюють сонячні електростанції. Щоб уникнути аварій, енергосистема має працювати збалансовано – кількість виробленої енергії щохвилини має відповідати кількості спожитої. Для цього потрібно або обмежувати генерацію сонячних електростанцій, або відновити експорт електроенергії в денні години.

Враховуючи економічну недоцільність обмеження роботи СЕС, починаючи з 25 серпня Україна планує відновити експорт електроенергії до сусідніх країн. Вже 24 серпня проведуть аукціон на доступ до міждержавних перетинів у напрямках Румунії, Угорщини та Молдови. Це дозволить уникнути обмежень для українських виробників електроенергії.

Зауважимо, що експорт буде відбуватись виключно в період профіциту – під час активної роботи сонячних електростанцій. У періоди максимального споживання, коли потужності в енергосистемі недостатньо, експорт електроенергії з України здійснюватися не буде”, — наголосили в Укренерго. 

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності