• Головна
  • Україна
  • Для відновлення “Охматдиту” обрали пов’язаного із “Самопоміччю” підрядника з завищеними цінами

Для відновлення “Охматдиту” обрали пов’язаного із “Самопоміччю” підрядника з завищеними цінами

Зруйнований корпус київської лікарні "Охматдит"

Окрім високої ціни ТОВ “Буд-технолоджі” також мало проблеми у тендерній пропозиції

“Благодійний фонд “Охматдит” обрав переможця тендеру на ремонт пошкодженого російською ракетою корпусу лікарні. Ним стало ТОВ “Буд-технолоджі”, яка запропонувала відновити корпус за понад 307 млн грн, попри те, що ця ціна була у трійці найвищих. При цьому у благодійному фонді не пояснили, чому відкинули понад десяток дешевших пропозицій, розповіли журналісти “Наших Грошей” у четвер, 1 серпня.

Що відомо про переможця тендеру

ТОВ “Буд-технолоджі” зареєстроване у Запоріжжі та є частиною групи Sensar запорізького забудовника Марка Марченка. Участі у державних тендерах ця компанія раніше не брала, проте як доказ досвіду виконання схожих робіт завантажила договір підряду Sensar з ТОВ “Крам-інвест” на будівельні роботи у клініці в Запоріжжі на вулиці Святого Миколая, 27.

Марк Марченко разом зі своїм партнером Євгеном Шаленним з 2015 року розвивали у Запоріжжі місцевий осередок партії “Самопоміч”, яку очолював мер Львова Андрій Садовий. У 2017 році, коли Марченка затримали за підроблені акти виконаних робіт з будівництва в Запоріжжі та Мелітополі на суму 87 млн грн, “Самопоміч” публічно захищала бізнесмена.

У 2022 році з’ясувалось, що ТОВ “Буд-технолоджі” та Sensar заволоділи земельною ділянкою у Брюховичах біля Львова, де “Асоціація інвалідів захисників вітчизни “Львівська здравниця” нібито мала будувати реабілітаційний центр для учасників ООС (АТО). Sensar спершу мала намір окрім реабілітаційного центру збудувати на ділянці житло, однак потім її власник заявив, що відмовився від цього наміру. Натомість будуватиме у Брюховичах готель та апартаменти для тимчасового проживання. Однак мешканці Брюховичів вимагають припинити право користування компанією Sensar ділянкою через її нецільове використання.

Як “Охматдит” обирав переможця

Як з’ясували журналісти, загалом у тендері взяли участь 14 компаній. Ціни на послуги учасників варіювалися від 42 млн грн до понад 645 млн грн. Зі всіх пропозицій робоча група благодійного фонду розглянула лише три — від “ДАК” (310 млн грн) із групи “Альтіс” Олександра Глімбовського, “Буд-технолоджі” (307 млн грн) із групи Sensar запорізького забудовника Марка Марченка та від київської компанії “Мега профіт груп” (220 млн грн) Олексія Ломакіна і Юлії Кузьменко. Після онлайн-зустрічей дві компанії отримали відмови: “Мега профіт груп” — через невідомі проблеми з податковою документацією, а “ДАК” — через репутацію власника (Олександр Глімбовський був затриманий по справі НАБУ щодо корупції у виконанні його зятя Романа Насірова).

Відтак замовники обрали переможцем компанію “Буд-технолоджі”, при цьому проігнорувавши проблеми у її тендерній пропозиції. Зокрема, у ній не передбачена будівельна техніка для роботи над фасадами будівлі. У документі була вказана лише оренда автокрана “Камаз”, MAN з маніпулятором та Екскаватора JCB, які дозволяють працювати лише на висоті першого та другого поверхів. Крім того, компанія не вказала жодних даних про обладнання для монтажу плитки.

У Благодійному фонді “Охматдит” зазначали, що ця закупівля “не є тендером в розумінні Закону України «Про публічні закупівлі», а є приватним конкурсом, організованим з метою відкритого та добросовісного використання коштів, пожертвуваних громадянами”. Проте в організації так і не повідомили, чому не розглянули пропозиції від учасників з нижчими цінами.

Завищені ціни і відсутність техніки

При цьому у пропозиції від “Буд-технолоджі” журналісти виявили завищення та цін та обсягів робіт. Наприклад послуги з ремонту фасадних композитних панелей Reynaers та оздоблення внутрішніх стін НР-панелями оцінили у понад 100 млн грн кожну. Натомість у інших учасників ціни на ці ж роботи варіювались в межах 10-50 млн грн.

“Також фірма “Ріола-модуль”, яка й виконувала будівництво цього корпусу, у своїй тендерній пропозиції (179 млн грн) повідомила, що після удару ракетою вона вже встигла безкоштовно виконати ремонт так званих “чистих приміщень” (операційних тощо). Вже частково замінені конструкції стін та стель, пошкоджений лінолеум. Це вказувало на те, що обсяги ремонту за гроші благодійників вже можуть бути завищені”, — йдеться у матеріалі.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності