• Головна
  • Україна
  • ЄС перерахує Україні 1,5 млрд євро від заморожених російських активів

ЄС перерахує Україні 1,5 млрд євро від заморожених російських активів

ЄС перерахує Україні 1,5 млрд євро надходжень від заморожених російських активів

Гроші підуть на оборону та відбудову України

У п’ятницю, 26 липня, Євросоюз перерахує Україні 1,5 млрд євро від заморожених російських активів на оборону та відбудову України. Про це повідомила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

"Немає кращого символу чи використання грошей Кремля, ніж зробити Україну та всю Європу безпечнішим місцем для життя", — наголосила президентка Єврокомісії.

У заяві Європейської комісії вказано, що сьогодні ЄС виділив на підтримку України перший платіж у розмірі 1,5 млрд євро, отриманий від знерухомлених російських активів. Ці  доходи, отримані операторами ЄС та центральними депозитаріями цінних паперів, були надані ЄС бельгійською фінансовою компанією Euroclear, яка зберігає резерви Банку Росії, 23 липня. Україна не отримає гроші напряму, вони будуть спрямовані через Європейський фонд миру та Український фонд для підтримки військового потенціалу України, а також на підтримку відновлення країни.

Заморожені російські активи

З початку повномасштабного вторгнення в Україну за кордоном виявилися заблоковані активи Банку Росії на суму близько 260 млрд євро, понад дві третини з них заморожені в ЄС. США, Британія, Японія та Канада наполягали на конфіскації цих активів на користь України, тоді як інші країни об'єднання були проти.

Бельгійська компанія Euroclear тримає близько 191 млрд євро, що належать російському центробанку, у 2023 році вона заробила на них близько 4,4 млрд євро. У травні посли країн ЄС домовились спрямувати доходи від заморожених російських активів на відновлення й озброєння України.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності