• Головна
  • Україна
  • Посадовці Держмитслужби обклали даниною регіональні митниці: їх затримали на хабарях

Посадовці Держмитслужби обклали даниною регіональні митниці: їх затримали на хабарях

Затримання

Розслідування тривало понад рік

Офіс Генпрокурора спільно з СБУ викрили топ-посадовців Департаменту Держмитслужби, які “обклали даниною” регіональні митниці. На систематичному вимаганні та одержанні хабарів затримали керівника Департаменту відомчої безпеки та контролю Держмитслужби і його заступника, а також заступника начальника регіональної митниці. Посадовці організували схему систематичного вимагання та одержання хабарів від керівників регіональних митниць. Про це ввечері 9 липня повідомили в Офісі генерального прокурора.

Щомісяця посадовці вимагали гроші від підлеглих за не створення штучних перешкод в їх діяльності та “прикриття” допущених працівниками порушень, повідомили в Офісі генпрокурора. Під час розслідування, яке тривало понад рік, задокументували щонайменше вісім таких передач грошей.

“Цинізм ситуації полягає в тому, що саме на підрозділ відомчої безпеки та контролю покладене завдання по боротьбі з проявами корупції на митниці, а його керівник фактично запустив корупційний механізм та збирав данину з регіональних митниць”, - наголосили в Генпрокуратурі.

Директора Департаменту відомчої безпеки та контролю Держмитслужби і його заступника, а також заступника начальника регіональної митниці затримали за підозрою у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 3 ст. 368 (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою);
  • ч. 3 ст. 369 (пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі).

Також готують повідомлення про підозру колишній виконувачці обов’язків керівника однієї із регіональних митниць, яка очолює управління цієї ж митниці, за пропозицію, обіцянку або надання неправомірної вигоди службовій особі.

Наразі правоохоронці проводять 28 обшуків, в тому числі в Центральному апараті Держмитслужби, а також в обласних підрозділах відомчої безпеки та контролю Західного, Південного і Центрального регіонів.

Встановлюють інших осіб, залучених до цих протиправних дій. Слідчі дії тривають. ‎Зловмисникам загрожує до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна, уточнили в Службі безпеки України.

У СБУ та Генпрокуратурі не називають прізвищ затриманих. Проте, ймовірно, йдеться про директора Департаменту відомчої безпеки та контролю Держмитслужби Олександра Маруженка.

Нагадаємо, раніше НАБУ і САП запобігли спробі групи осіб “поставити потрібних людей” на керівні посади в територіальних органах Державної митної служби для організації корупційних схем. Організатори схеми оцінили в 1 млн доларів посаду керівника Львівської митниці, а посади очільників Волинської та Чернівецької митниці — в 500 тис. доларів та 200 тис. доларів відповідно.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності