• Головна
  • Україна
  • На Байковому кладовищі невідомі вкрали меморіальний знак з могили Миколи Міхновського

На Байковому кладовищі невідомі вкрали меморіальний знак з могили Миколи Міхновського

Байкове кладовище

Це вже втретє невідомі руйнують могилу діяча УНР та ідеолога українського самостійництва

На Байковому кладовищі в Києві невідомі зруйнували меморіальний знак на могилі ідейного засновника Української держави Миколи Міхновського. Про це на своїй сторінці у Facebook 8 липня написав дослідник Визвольної боротьби українського народу у XX ст., президент історичного клубу “Холодний Яр” Роман Коваль. За його словами, це вже третій напад на місце пам’яті Миколи Міхновського.

Роман Коваль розповів, що раніше, 2016 року вандали вже руйнували бронзовий пам’ятник Миколі Міхновському на Байковому кладовищі в Києві. “Понад два роки ідеолог Самостійної України стояв обезголовлений. На жаль, держава не відновила пам’ятник творцеві Української державності. Це 8 вересня 2018 р. зробив Історичний клуб “Холодний Яр”. Але вже 22 вересня погруддя Міхновського (тепер гранітне) було пошкоджене: відбито вуса, пошкоджено ніс, обличчя попалене, його вкрили тріщини. Вже 2 листопада ми відновили погруддя”, — написав Роман Коваль.

2 вересня 2023 року Історичний клуб “Холодний Яр” відновив могилу Миколи Міхновського, поставивши мармурову плиту на місці його поховання.

“Цього року Історичний клуб “Холодний Яр” вирішив провести реконструкцію місця пам’яті творця українського війська, впорядкувати стежку та місце навколо меморіального знаку Миколи Міхновського,– так, щоб було видно, що тут спочиває ідейний засновник Української держави. Благодійна організація “МБФ “Глорі юей” погодилася організувати збір на фінансування проєкту. Сьогодні, 8 липня 2024 р., прийшов підрядник, що почати роботи, і побачив, що меморіальний знак знесено і кудись вивезено”, — розповів Роман Коваль.

На місце події викликали правоохоронців.

Микола Міхновський (1873 —1924) — український політичний та громадський діяч кінця XIX — початку XX століття. Адвокат, публіцист, ідеолог українського самостійництва, перший представник українського націоналізму, діяч Української Народної Республіки та організатор українського війська, прихильник дерусифікації та автокефалії Православної Церкви в Україні/

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності