• Головна
  • Україна
  • Росія хоче й надалі постачати свій газ через Україну: Зеленський проти

Росія хоче й надалі постачати свій газ через Україну: Зеленський проти

Газотранспортна система України

Президент Зеленський виступив проти продовження транзиту

Росія готова продовжити постачати газ до ЄС через газотранспортну систему України після завершення дії чинного транзитного контракту наприкінці 2024 року. Про це заявив віцепрем'єр РФ Олександр Новак, повідомив 3 липня Бізнес. Цензор.

"Від України залежить транзит через її територію. Вони мають свої встановлені правила. Від їхнього бажання залежить. Росія готова постачати", – сказав Новак.

Раніше президент Володимир Зеленський заявив, що Україна веде переговори про постачання природного газу з Азербайджану до Європейського Союзу через українську ГТС, прагнучи зберегти свою роль транзитної країни та допомогти західним сусідам гарантувати енергетичну безпеку. За його словами, це "одна з пропозицій", які наразі обговорюються. Водночас Зеленський наголосив, що Україна не має наміру продовжувати контракт на транзит газу з Росією.

Своєю чергою німецьке видання Handelsblatt повідомило, що Єврокомісія також розглядає варіант збереження транзиту російського газу через Україну, але через європейського посередника. За даними видання, ЄС розглядає можливість укладання нового контракту між "Газпромом" та європейською компанією, яка купуватиме газ на російсько-українському кордоні та оплачуватиме його транзит через Україну. Однак для цього потрібна згода української влади. Другий варіант передбачає збільшення імпорту газу з Азербайджану Трансанатолійським газопроводом (TANAP). Але Handelsblatt стверджує, що Баку наразі не має можливості прокачувати цим маршрутом більше палива, ніж зараз.

Торік, згідно з угодою 2019 року, газотранспортною системою України до ЄС було перекачано 14,65 млрд кубометрів російського газу.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності