• Головна
  • Україна
  • Війна та освіта: нові правила вступу до аспірантури для запобігання ухилянтству

Війна та освіта: нові правила вступу до аспірантури для запобігання ухилянтству

Студент

На контракт до аспірантури можна вступити лише на вечірню або заочну форму, які не дають право на відстрочку від служби в армії

Останні два роки стрімко зросла кількість чоловіків-студентів призовного віку, які вирішили отримати другу чи третю вищу освіту, навчатися в аспірантурі чи докторантурі. Тож, щоб запобігти фіктивному навчанню, міністерство освіти та науки змінює правила вступу на аспірантуру у 2024. Про це 24 червня написав Міністр освіти і науки України Оксен Лісовий.

Правила вступу на аспірантуру

  • Єдиний вступний іспит (ЄВІ) залишається. Прохідний бал в частині тесту загальної навчальної компетентності (ТЗНК) — 160. Ця частина є обовʼязковою для допуску до вступних випробувань закладу чи установи. Іноземна мова є обовʼязковою для вступу до магістратури, але не обовʼязковою для допуску до вступу до аспірантури.
  • Вступити на контракт до аспірантури можна буде лише на заочну або вечірню форми, які не дають право на відстрочку. “Акцент — на якість освіти, тому пріоритезуємо денну форму. І для того, щоб не відрізати можливість вступу для справжніх, вмотивованих та здібних, збільшуємо кількість місць на бюджеті – з 3 200 до 7 000”, — написав Оксен Лісовий.

Війна та освіта: 91 561 чоловіків хочуть вступити до аспірантури

До початку повномасштабної війни щороку на аспірантуру (і бюджет, і контракт) вступали близько 7-8 тисяч людей. Вступали на підставі іспитів безпосередньо у ЗВО та наукових установах.

“Цього року ми запровадили обов’язковий тест для вступу до аспірантури — ЄВІ. Його також складають і майбутні магістри. І ось, у 2024, для складання ЄВІ всього зареєструвалися 246 189 осіб. 79% з них — це чоловіки, серед яких майже половина претендує на вступ до аспірантури. А якщо конкретніше — 91 561 особа. Рекорд всіх рекордів”, — зазначив Оксен Лісовий.

Міністр освіти та науки зауважив, що хотів би, щоб одного дня наука в Україні стала популярною. “Але зараз такі цифри виглядають скоріше як аномалія. Аномалія, яка шкодить якості освіти, економіці (фіктивне навчання створює нові схеми та мільйони доларів в тіні), а найголовніше — національній безпеці”, — написав Оксен Лісовий.

Фіктивне навчання

“Те, що система освіти стала такою “дірою” для ухилянства свідчить про симптоми її занедбаності. І саме тому ми розпочали її комплексну трансформацію. Бо якість освіти і цінності, які плекаються в цій системі, мають значення. Не можна жити у світі подвійних стандартів, де одні захищають свободу, правду, гідність і справедливість. А інші чинять навпаки і ще й навчають дітей перших”, — резюмував Оксен Лісовий

Про всі факти фіктивного навчання міністр освіти та науки просить повідомляти до правоохоронних органів.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності