• Головна
  • Україна
  • Ексзаступника міністра та ще 11 лікарів підозрюють у злочинних маніпуляціях з підбором донорів для трансплантацій

Ексзаступника міністра та ще 11 лікарів підозрюють у злочинних маніпуляціях з підбором донорів для трансплантацій

Михайло Загрійчук

Окрім Михайла Загрійчука підозри отримали ще 11 лікарів різних лікарень, які беруть участь у пілотному проєкті з трансплантації органів і могли втручатися у Єдину державну інформаційну систему трансплантації

Ексзаступника міністра охорони здоровʼя Михайла Загрійчука підозрюють у втручанні в інформаційну систему трансплантації органів. Про це 14 червня повідомило “Суспільне”, якому цю інформацію підтвердив сам Загрійчук. Він повідомив, що наразі не є затриманим у справі про втручання у Єдину державну інформаційну систему трансплантації. Проте підозру отримав. "Так, така історія була. Ніхто нікого не посадив", — сказав Загрійчук.

Михайло Загрійчук

Михайло Загрійчук — лікар-хірург, колишній заступник міністра охорони здоровʼя за каденції міністерки Зоряни Скалецької. Звільнився з міністерства у 2019 році. Наразі працює завідувачем відділення трансплантації та хірургії органів черевної порожнини в Інституті серця, який очолює Борис Тодуров.

Інші підозрювані

Також за даними джерел “Суспільного” у медичній спільноті, окрім Загрійчука підозри отримали ще 11 лікарів різних лікарень, які беруть участь у пілотному проєкті з трансплантації органів. Їх підозрюють у створенні та участі у злочинній організації, порушенні законного порядку трансплантації анатомічних матеріалів людини та несанкціонованих діях з інформацією, яка оброблюється в електронно-обчислювальних машинах.

Підозра стосується саме втручання в Єдину державну інформаційну систему трансплантації (ЄДІСТ). Робота цієї системи організована автоматично. За медичними критеріями вона підбирає донора та пацієнта, який може отримати донорський орган і автоматично визначає, кого донорський орган може врятувати.

Підбір донора та реципієнта відбувається в різних лікарнях, аби запобігти маніпуляціям зі списком пацієнтів і донорів. Однак за інформацією джерел “Суспільного”, деякі лікарні, які беруть участь у пілотному проєкті з трансплантації органів, могли регулювати список донорів і пацієнтів у ручному режимі, оскільки мали доступ до роботи цієї системи.

Генеральний директор Українського центру трансплант-координації Дмитро Коваль у коментарі “Суспільному” пояснив, що працівники правоохоронних органів зверталися в Український центр трансплант-координації у квітні 2024 року. Він розповів, що несанкціонованого доступу до ЄДІСТ не було і правоохоронці це також знають. На запитання “Суспільного”, чи могли змінювати дані в ЄДІСТ санкціоновано, Коваль відповів таким чином: "Кожен користувач вносить певні зміни в ЄДІСТ, але претензії до роботи ЄДІСТ наразі немає".

Окрім того, лікарі у різних лікарнях України анонімно повідомили “Суспільному”, що у звʼязку з врученням підозр у цій справі, уже мінімум два тижні, деякі лікарні не виконують трансплантацій від трупних донорів. Зокрема це стосується КП "Волинська обласна клінічна лікарня" та КНП "Обласна клінічна лікарня ім.О.Ф.Гербачевського" Житомирської обласної ради. Пересадки від родинних донорів виконують без змін.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності