• Головна
  • Україна
  • Пункт пропуску Нижанковичі – Мальховичі на польському кордоні запрацює у червні

Пункт пропуску Нижанковичі – Мальховичі на польському кордоні запрацює у червні

Міжнародний автомобільний пункт пропуску Нижанковичі – Мальховичі планують запустити у червні 2024.

Україна пропонує Польщі погодити рух вантажного транспорту до 7,5 тонн.

Міжнародний автомобільний пункт пропуску Нижанковичі — Мальховичі планують повноцінно запустити у червні цього року. Його будівництво перебуває у завершальній стадії. Про це 29 березня повідомила Львівська обласна військова адміністрація з посиланням на віцепрем’єр-міністра з відновлення України Олександра Кубракова.

Про відкриття цього пункту йшлося на переговорах Варшаві

У четвер, 28 березня, команда Міністерства розвитку громад порушувала це питання у Варшаві в рамках міжурядових українсько-польських консультацій. Пункт Нижанковичі — Мальховичі передбачає спільний контроль українських і польських митників та прикордонників. Вартість його будівництва — 109 мільйонів злотих, які оплачує польська сторона. Пункт пропуску розрахований на переміщення пасажирського транспорту та вантажівок вагою до 3,5 тонн. Наразі пункт пропуску працює в режимі спеціального тимчасового переїзду через кордон.

«У лютому минулого року там задіяли тимчасову інфраструктуру і почали пропускати великогабаритні вантажівки з максимальною вагою 7,5 тонн, але тільки ті, що їдуть без вантажу. Також міністерство пропонує польській стороні погодити рух через цей пункт пропуску вантажного транспорту до 7,5 тонн. Сподіваємося, новий МАПП значно розширить пропускну здатність та допомагатиме нам розвивати співпрацю з Польщею та ЄС», — розповіла керівниця департаменту міжнародної технічної допомоги та міжнародної співпраці Львівської ОВА Ірина Бутинець. 

У планах — пішохідний перехід і залізничне сполучення

Ірина Бутинець також зазначила, що у майбутньому пункт пропуску Нижанковичі – Мальховичі планують розширити. Зокрема хочуть створити пішохідний перехід і побудувати для нього відповідну інфраструктуру.

Також Львівська ОВА запропонувала Міністерству розвитку громад передбачити в Угоді про створення міжнародного автомобільного пункту пропуску Нижанковичі – Мальховичі ще й залізничне сполучення. Колії на дільницях Самбір — Хирів та Держкордон — Хирів – Нижанковичі – Держкордон уже переобладнані для міжнародних перевезень. Таке ж звернення до польського профільного міністерства скерувало Підкарпатське воєводство. Контрольні процедури на залізничному пункті пропуску Нижанковичі – Мальховичі пропонують здійснювати спільно з органами контролю Польщі, так, як це відбувається на пункті пропуску у Смільниці.

Україна

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності