Кабмін затвердив програму розвитку української мови

В Україні затвердили програму розвитку української мови

До 2030 року 80% українців в родині та побуті мають розмовляти державною мовою

Кабінет міністрів України 15 березня схвалив державну програму розвитку української мови на строк до 2030 року, повідомило у п’ятницю міністерство культури та інформаційної політики.

Основні засади програми:

Повна назва документа — “Державна цільова національно-культурна програма забезпечення всебічного розвитку і функціонування української мови як державної в усіх сферах суспільного життя”. Окрім низки норм з формування єдиного україномовного простору на всій території України, вона також передбачає кілька спецпроєктів. Зокрема, долатимуться наслідки лінгвоциду української мови, проводитимуть українізацію деокупованих територій, інформаційні кампанії та інші заходи з промоції української мови в Україні та світі, а також заходи з вдосконалення рівня володіння та викладання української мови педагогічними працівниками.

Документом зафіксовано, що українська мова – це мова надання публічних послуг. До 2030 року 100% держслужбовців та посадових осіб мають володіти державною мовою відповідно до вимог Українського правопису й інших стандартів, визначених Національною комісією зі стандартів державної мови, та надавати нею послуги й здійснювати публічне спілкування. 

Також українська – мова комунікацій, ведення документації та споживання інформації. Для цього створюватимуть додаткові умови для опанування державної мови працівниками бізнес-сфери, а також запровадять чіткі державні стандарти, зокрема української професійної термінології. 

Українська має стати основною мовою спілкування у побуті. Для цього необхідно задовольнити приватні культурні потреби україномовним якісним культурним продуктом. Частка україномовного культурного продукту має збільшитись з 55 % до 85 %. А 80% українців в родині та побуті до 2030 року повинні розмовляти українською.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності