• Головна
  • Україна
  • Білоруське відділення Дитячого фонду ООН сприяло депортації українських дітей

Білоруське відділення Дитячого фонду ООН сприяло депортації українських дітей

Українських дітей привезли в білоруський табір, фото «Радіо Свобода»

Журналісти-розслідувачі з’ясували, як депортованих українських дітей «перевиховують» в білоруських таборах

До Білорусі з початку повномасштабної російсько-української війни до жовтня 2023 року вивезли 2 442 дитини, свідчать дані Лабораторії гуманітарних досліджень Єльської школи громадського здоровʼя. Журналісти-розслідувачі з «Радіо Свобода» напередодні опублікували розслідування про те, як українських дітей вивозять з окупованих територій у дитячі табори на території Білорусі та як там їм навʼязують прорадянські наративи й мілітаризують.

Як йдеться у розслідуванні, у літніх таборах Білорусі пропагували ідеї, які «відповідають політичним інтересам Росії та Білорусі». Наприклад, у таборі «Дубрава» на концерті для українських дітей білоруські співачки-пропагандистки «Сестри Груздєві» розповідали зі сцени: «Щоб Байден здох, Господи, пробач мене, щоби Зеленський також, а Путін процвітав. І взяв контроль над усією Україною».

Журналісти встановили, що до організації «відпочинку» українських дітей у Білорусі у 2022-му доклалося білоруське відділення ЮНІСЕФ (Дитячого фонду ООН), а ще білоруський Червоний Хрест. Також до переміщення дітей має прямий стосунок Благодійний фонд білоруського паралімпійця і мотиваційного спікера Олексія Талая.

Багато дітей вивозять до Білорусі з тимчасово окупованих Лисичанська та Маріуполя. Це організовується централізовано: вчителі або окупаційна влада повідомляють про можливість поїхати кудись. Однак навіть згода батьків на поїздку з погляду міжнародного права не легалізує вивезення українських дітей, зазначила юристка Регіонального центру прав людини Катерина Рошевська.

У серпні 2022 білоруський Червоний Хрест та ЮНІСЕФ у Білорусі організували «відпочинок» українським дітям у таборі «Берьозка» у Гродненській області. Це було в межах програми «Гуманітарна допомога дітям-біженцям з України в літній період: організація оздоровлення та підготовка до навчального року». Українських дітей під час перебування в літніх таборах Білорусі возять до символів прорадянської пропаганди, проводять для них заходи з білоруськими силовиками, дозволяють фотографуватися з кийком і автоматом, возять на військові полігони. Також для дітей влаштовують сценки з перевдяганням у радянських ветеранів, піонерів, а ще — поранених у голову прикордонників. До того ж дітей «психологічно підтримують» піснями російської естради на військову тематику, зокрема групи «Любе» та Ірини Аллегрової.

Діти, з якими поспілкувалися журналісти, розповіли, що в автобусі, якими їх вивозили в Білорусь, також були білоруські військові. Утім, журналісти також поспілкувалися з мамою українця, якого возили на новорічні святкування в БІлорусь і вона розповіла, що дала відповідний дозвіл і заявила, що рада таким виїздам.

Психологиня Ольга Величко зазначила, що чим молодші діти, тим простіше «перепрошивати» генетичну памʼять, тобто їм легше донести, що вони не українці, а росіяни чи білоруси. Особливо вразливими є діти-сироти.

Журналісти зверталися до представництва фонду ЮНІСЕФ у Білорусі, щоб там прокоментували свою участь у вивезенні українських дітей, але там на коментар не відповіли. Був запит і до штаб-квартири ЮНІСЕФ у США.

Уповноважений з прав людини Верховної Ради України Дмитро Лубінець зауважив, що ЮНІСЕФ уже відмовився від участі в подібних проєктах з вивезення українських дітей до Білорусі через припинення на це фінансування від ООН.

1 грудня Міжнародний Червоний Хрест призупинив членство Білорусі, тому що голова Білоруського товариства Червоного Хреста визнав участь у депортації українських дітей і не пішов з посади, як від нього вимагали.

Депортація українських дітей — один із воєнних злочинів росії, за це Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт путіна і дитячого омбудсмана рф Марії Львової-Бєлової. Наразі відомо про примусову депортацію щонайменше 19 546 українських дітей до росії. Україна також має докази, що Білорусь бере участь у депортації українських дітей. Скільки точно дітей перебувають на окупованих з 2014 і 2022 років територіях України — достеменно невідомо.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності