• Головна
  • Україна
  • На Рівненщині підприємець постачав продукти зі свинцем для приготування їжі у пунктах незламності

На Рівненщині підприємець постачав продукти зі свинцем для приготування їжі у пунктах незламності

На Рівненщині підприємець постачав продукти зі свинцем для приготування їжі у пунктах незламності

Експертиза встановила, що продукти не відповідають вимогам ДСТУ, містять суттєве перевищення гранично допустимих рівнів свинцю, заліза та нікелю і є небезпечними для здоров’я людини

На Рівненщині підприємець порушив умови договору щодо якості товару. У грудні 2022 року Департамент економічного розвитку Рівненської міської ради уклав з ним договір на закупівлю десяти з половиною тонн тваринних жирів. За них з бюджету сплатили понад 1,2 млн грн. Ці жири мали використовувати для приготування їжі у пунктах незламності. Про це 5 січня повідомили в Офісі Генерального прокурора.

Підприємець поставив товар в брикетах, які були запаковані у целофанові мішки та без будь-якого маркування. Експертиза встановила, що поставлені жири не відповідають вимогам ДСТУ, містять суттєве перевищення гранично допустимих рівнів свинцю, заліза та нікелю і є небезпечними для здоров’я людини.

“Перевищення норм вмісту солей важких металів могло викликати ураження кровотворної, травної, нервової системи, нирок. Споживання людиною такої продукції надалі призвело б до суттєвого збільшення ризику смерті від серцево-судинних захворювань”, - йдеться у повідомленні.

Після встановлення цих фактів, прокурори пред’явили позов та вимагали у судовому порядку стягнути отримані постачальником кошти місцевого бюджету. Підприємець визнав, що постачав жири неналежної якості та повернув сплачені 1,2 млн грн до бюджету територіальної громади.

Україна

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності