Суд закрив справу проти Сергія Стерненка

Суд закрив справу проти Сергія Стерненка

Справа стосувалася нападу на Сергія Стерненка у 2018 році, під час якого один з нападників отримав ножове поранення і помер

Приморський районний суд м. Одеси закрив справу проти Сергія Стерненка. Про це 26 грудня Сергій Стерненко повідомив на своїй сторінці у Facebook.

“Сторона обвинувачення не довела мою провину, у моїх діях не було умислу на умисне вбивство. І не могло бути, бо я захищав своє життя під час вже третього замовного нападу у 2018 році в Одесі”, - написав Сергій Стерненко.

Нагадаємо, Сергій Стерненко —український громадський діяч, блогер, волонтер. Голова громадської організації “Небайдужі”, засновник і активний учасник “Народної люстрації”, колишній член проводу і очільник одеського обласного осередку “Правого сектора”

24 травня 2018 року в Одесі було скоєно напад (третій за рахунком) на Стерненка та його дівчину Наталю Усатенко. Один із двох нападників, Іван Кузнєцов, мешканець міста Чорноморська, був поранений ножем у серце і живіт, від чого й помер. Інший, Олександр Ісайкул, зміг утекти, але протягом доби був затриманий поліцією, проте його навіть не допитали. Згодом нападника поліція відпустила, він у справі вже проходить як свідок, а незабаром Ісайкул втік з України до Молдови, потім переїхав до Німеччини, а нині перебуває в Росії.

Сергій Стерненко під час нападу на нього отримав ножове поранення руки й струс мозку та перебував на амбулаторному лікуванні в Одеській лікарні. Проте зранку 26 травня, наступного дня після нападу, йому без попередження припинили надавати медичну допомогу.

Згодом з'явився свідок у справі нападу на Сергія Стерненка, який розповів про замовника, мотиви нападників та ціну, яку пропонували заплатити виконавцеві замаху.

У жовтні 2019 року Генеральна Прокуратура України забрала справу Сергія Стерненка у поліції та передала її до Головного слідчого управління СБУ, у зв'язку з можливою причетністю одеських поліціянтів до організації нападу на активіста.

Третій напад на Стерненка набув найбільшого розголосу, зокрема, завдяки проросійським політикам та українофобам на взір Андрія Портнова, Вадима Рабиновича, Максима Бужанського[59], Олени Бондаренко, Анатолія Шарія, Олени Лукаш, Іллі Киви, Олександра Дубінського. Притягти Стерненка до кримінальної відповідальності, за статтею «умисне вбивство», постійно вимагали народні депутати від фракції ОПЗЖ.

“Це був дуже важкий шлях — довести, що ти мав право захищатися, коли проти цього тисла російська агентура, Аваков та ще багато істот на кшталт Киви, Шуфрича, Дубінського тощо. Але ми перемогли. Не я, а саме ми усі. Усі, хто не мовчав, хто виходив на протести і також виборював право на захист […] Я певен, до замовника цих нападів дійде кара. Але це буде вже зовсім інша історія. Обовʼязково буде”, - написав Сергій Стерненко.

Додамо, 9 червня виконавець другого нападу на активіста Сергія Стерненка отримав десять років ув’язнення. Зазначається, що Приморський районний суд Одеси оголосив вирок Баймукашеву Абзалу у справі про замах, вчинений 1 травня 2018 року. “Того дня на замовлення Труханова він вистрілив мені у потилицю. Але оскільки я не втратив свідомість та став його переслідувати, мені вдалося його затримати”, — розповів тоді Стерненко. Азала Баймукашева визнали винним у замаху на умисне вбивство та незаконному зберіганні та поводженні зі зброєю.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності