• Головна
  • Україна
  • Росія мала можливість роками стежити за українцями через тисячі камер відеоспостереження

Росія мала можливість роками стежити за українцями через тисячі камер відеоспостереження

Росія мала можливість роками стежити за українцями через тисячі камер відеоспостереження

Упродовж останні 20 років відеокамери масово встановлювали державні підприємства і приватний бізнес

Тисячі камер відеоспостереження з програмним забезпеченням від російського виробника TRASSIR/DSSL, встановлені по всій Україні, могли роками передавати інформацію з них на сервери, розташовані у РФ. Про це мовиться у матеріалі розслідування програми “Схеми”, що виходить на Суспільному.

Представники ЗМІ провели експеримент, який показав, що відео з таких камер, за допомогою російського софту, перш ніж з'явитися на телефоні чи комп'ютері споживача, потрапляє на сервери, розташовані у Москві та належать компаніям, що мають зв'язки з ФСБ Росії. “Схеми” вказали, що камери з програмним забезпеченням TRASSIR упродовж останніх 20 років масово закуповували й встановлювали як державні підприємства, — зокрема ЧАЕС, Адміністрація морських портів, так і приватний бізнес, — наприклад, “Нова пошта”, “Велика кишеня”. Купували такі камери й пересічні українці для своїх приватних осель.

Використання цієї російської технології українська держава обмежила лише 27 лютого 2022 року, коли спеціальна комісія при Держспецзв'язку схвалила рішення, згідно з яким всі українські інтернет-провайдери мали заблокувати доступ до десятків мільйонів IP-адрес РФ, зокрема серверів компанії TRASSIR.

Але й досі, увімкнувши VPN (сервіс з підміни IP-адреси), користувачі мають можливість користуватись цим російським софтом — відправляючи таким чином весь відеопотік на сервери у Москві, що підтвердив експеримент”, — зазначили журналісти. У матеріалі також відзначають, що бренд TRASSIR належить російській компаній DSSL, яка працює в Україні щонайменше 20 років, а один із її ключових постачальників — фірма TRASSIR ЄС.

Представники ЗМІ запитали, чи співпрацюють вони досі й, чи відомо українській компанії про можливу передачу відео на російські сервери. У відповідь там зазначили, що розірвали угоду щодо використання ПЗ TRASSIR у квітні 2023 року.

Наразі залишається й інший ризик: TRASSIR може повернутися на ринок України під виглядом закордонного продукту, зокрема AziGuard румунської компанії AziTrend. Це румунське ПЗ, але судячи з рекламних роликів компанії, складається зі софту TRASSIR. Український постачальник TRASSIR ЄС, як повідомила його керівниця, вже з ними співпрацює”, — додали “Схеми”.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності