• Головна
  • Україна
  • У Миколаївському соборі у Кременці вперше за 191 рік пройшло українське богослужіння

У Миколаївському соборі у Кременці вперше за 191 рік пройшло українське богослужіння

Перше богослужіння ПЦУ в Миколаївському соборі у Кременці Тернопільської області, 6 грудня 2023, фото «Суспільного»

Суд зобов’язав УПЦ МП повернути церкву Почаївському заповіднику

Суд зобов’язав релігійну громаду «Парафія Святителя Миколая» (Московського патріархату) повернути Миколаївський собор у Кременці Кременецько-Почаївському історико-архітектурному заповіднику. Після того, як відповідне судове рішення підтвердив Верховний Суд, там пройшло перше богослужіння Православної церкви України.

Як повідомило «Суспільне», на святкову літургію 6 грудня, в День святого Миколая, зібралися представники церковної громади. Богослужіння очолив митрополит Тернопільський і Кременецький ПЦУ Нестор. Українська молитва в Миколаївському соборі пролунала вперше за 191 рік, уточнив виконувач обов’язків директора Кременецько-Почаївського історико-архітектурного заповідника Василь Ільчишин.

«Адже саме сьогодні, 6 грудня 1832 року Миколаївський собор був анексований. І саме сьогодні, 6 грудня 2023 року, відбувається перше українське богослужіння до свята св. Миколая та лунає молитва за українських воїнів у День Збройних сил України», — написав він.

Термін дії договору про безоплатне користування УПЦ МП приміщенням Миколаївського собору та інших об’єктів, що є державною власністю, закінчився на початку цього року –12 лютого 2023 року. Відтоді заповідник неодноразово повідомляв релігійній громаді про закінчення терміну дії договору. УПЦ МП намагалася подовжити дію договору, звертаючись до Міністерства культури та інформаційної політики, однак отримала відмову.

15 червня цього року Господарський суд Тернопільської області зобов’язав Парафію Святителя Миколая повернути Миколаївський собор з келіями XVI-XVII століть загальною площею 1 756,0 кв м Кременецько-Почаївському історико-архітектурному заповіднику. УПЦ МП подала апеляцію на рішення суду, але апеляційний суд залишив його в силі. 5 грудня попередні судові рішення підтвердив Верховний Суд, що означає, що УПЦ МП має повернути церкву заповіднику.

30 листопада на території Миколаївського собору працювали працівники поліції та інших правоохоронних органів. Незважаючи на судові рішення, священнослужителі УПЦ МП кілька місяців відмовлялися передати приміщення архітектурної пам’ятки Кременецько-Почаївському державному історико-архітектурному заповіднику. Крім цього, на території собору розташовувалося регентське училище. Однак станом на зараз студентів та викладачів перевезли у заздалегідь підготовлені приміщення, де вони зможуть продовжити навчання.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності