• Головна
  • Україна
  • СБУ заблокувала продаж до Росії викрадених запчастин для винищувачів МіГ-29

СБУ заблокувала продаж до Росії викрадених запчастин для винищувачів МіГ-29

Злочинці раніше викрали обладнання, а тепер намагалися продати його до Росії, фото СБУ

Обладнання, яке намагалися продати, у 2019 році викрали зі складів виробника

Служба безпеки України запобігла продажу до Росії партії авіаційного обладнання, яке було викрадене на одному із українських підприємств. Йдеться про стартер-генератори та авіанасоси із запчастинами до багатоцільових винищувачів МіГ-29 на суму понад 10 млн грн.

Як повідомила СБУ в понеділок, 4 грудня, до оборудки причетний дніпропетровський кримінальник, який у 2019 році вкрав відповідне обладнання зі складу компанії-виробника. Потім він передав військову продукцію знайомому підприємцю для зберігання й подальшого збуту.

Підприємець тривалий час переховував обладнання для винищувачів МіГ-29 на території власної станції техобслуговування, а згодом, щоб його продати, розмістив відповідне оголошення на спеціалізованому сайті. За інформацією СБУ, опублікованою рекламою зацікавились представники воєнно-промислового комплексу РФ, які підшукували такі запчастини для своїх бойових літаків.

«Співробітники Служби безпеки задокументували факти злочинної діяльності й заблокували продаж військового обладнання окупантам. Під час обшуків на СТО підприємця-фігуранта вилучено: 10 авіанасосів, 2 стартер-генератори, 1 тисячу додаткових комплектуючих», — сказано в повідомленні СБУ.

За цим фактом СБУ розпочала кримінальне провадження за статтею «Легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом, вчинені організованою групою в особливо великому розмірі» Кримінального кодексу України. У спецслужбі повідомили, що триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину та притягнення винних до відповідальності. Причетним до продажу викраденого авіаційного обладнання загрожує до 12 років ув’язнення.

Крім того, СБУ відправила вищезгадане обладнання на експертизу, яка підтвердила його справність, тобто його можна використовувати в бойових умовах. Суд вже ухвалив рішення про передачу вилученого обладнання на потреби ЗСУ.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності