• Головна
  • Україна
  • Україна отримала перелік реформ, необхідних для вступу в НАТО

Україна отримала перелік реформ, необхідних для вступу в НАТО

Генсек НАТО Єнс Столтенберг дав пресконференцію після засідання Ради Україна-НАТО, фото nato.int

Генсек НАТО Єнс Столтенберг розповів про підсумки засідання ради Україна-НАТО

На першому в історії засіданні Ради Україна-НАТО на рівні міністрів закордонних справ, яке відбулося в середу, 29 листопада, було затверджено річну програму, спрямовану на підготовку України до членства в Альянсі. Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг під час пресконференції у Брюсселі після завершення засідання, повідомив «Укрінформ».

«Сьогодні ми схвалили амбітну робочу програму на наступний рік. Вона включає енергетичну безпеку, іновації та взаємосумісність», — сказав він.

Столтенберг повідомив, що зараз відбувається трансформація Комплексного пакету допомоги НАТО в багаторічну програму допомоги, щоб допомогти Україні перейти від радянських часів до обладнання та стандартів НАТО та зробити українські війська повністю взаємосумісними з військами НАТО.

«Ми також обговорили шлях України до членства в НАТО. Союзники погодилися, що Україна стане членом НАТО. Наразі ми надали рекомендації щодо пріоритетних реформ в Україні, включаючи боротьбу з корупцією, зміцнення верховенства права та підтримку прав людини і прав меншин. Україна зараз ближче до НАТО, ніж будь-коли раніше», — заявив генсек НАТО.

Згадана річна програма складається з п’яти блоків:

  • правові питання;
  • ресурсні питання;
  • питання безпеки;
  • оборона;
  • політичні питання.

Ці блоки відповідають блокам, які будуть у договорі про вступ України до НАТО, пояснює «Європейська правда».

Також серед блоків немає питань, які стосуються національних меншин. Зазначимо, що саме на цих питаннях наполягала Угорщина, яка під цим приводом блокує євроінтеграційні плани України.

Так, у документі, зокрема, прописано перелік антикорупційних реформ у військових закупівлях і закупівлях Міністерства оборони, які має виконати Україна.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності