• Головна
  • Україна
  • “Москві й надалі потрібен голод як зброя”. Президент Зеленський звернувся до українців

“Москві й надалі потрібен голод як зброя”. Президент Зеленський звернувся до українців

“Москві й надалі потрібен голод як зброя”. Президент Зеленський звернувся до українців

Імена і біографії організаторів голодоморів повинні бути покарані ганьбою та клеймом сорому, вважає глава держави

Президент України Володимир Зеленський звернувся до українців у День пам'яті жертв голодоморів. Він зазначив, що в цей день усі громадяни України відчувають великий біль і гнів водночас та не можуть забути, зрозуміти й тим паче пробачити жахливі злочини геноциду, який пережив український народ у ХХ столітті.

Як можна хотіти вбити цілий народ, стерти цілу націю? Як можна відбирати в людей останнє? Останні харчі, останні засоби до існування, останню надію на життя й шанс на порятунок. Нормальні люди не здатні цього уявити й збагнути. Але є те, що ми точно знаємо. Нас прагнули винищити, упокорити, замордувати. Не змогли. Від нас хотіли приховати правду й замовчати страшні злочини назавжди. Не змогли. Нас хотіли заплутати, ввести в оману, зробити так, щоб ми не вірили, сумнівалися, не пам’ятали, а тому пробачили. Не змогли. І сьогодні з глибоким сумом, повагою ми вшановуємо пам'ять про мільйони наших людей”, — сказав Володимир Зеленський.

Він наголосив, що сьогодні, у суботу, як і завжди, рівно о 16-й годині, українці запалять свічки пам’яті, причому багато хто зробить це зі своїми родинами, своїми дітьми, онуками.

Хтось із маленьких українців побачить цю свічку вперше. Запитає про неї. І ми розкажемо їм історію. Ця свічка розповість їм історію, яку вони повинні знати, пам’ятати, передавати своїм дітям і онукам. А ті – своїм дітям і онукам. І допоки ми будемо запалювати цей вогонь, не згасне спогад про мільйони наших предків, яких цілеспрямовано, підготовлено й цинічно штовхнули в обійми голодної смерті. Через те, що вони українці. Через те, що становили ідеологічну й класову загрозу для імперського утворення, були за духом вільними людьми, а отже, вважалися небезпечними для режиму та його геополітичних намірів”, — зазначив президент.

Зеленський заявив, що ідеологи, організатори та виконавці голодоморів за життя не зазнали справедливого покарання. А це означає, що сьогодні покарання ганьбою, клеймом сорому мають зазнати їхні імена та біографії. Правдою, яка сьогодні є найменшим із того, що можна зробити для вшанування мільйонів жертв, вважає глава держави.

Він подякував всім державам, які визнали Голодомор геноцидом українського народу. А це Естонія, Австралія, Канада, Угорщина, Ватикан. Литва, Грузія, Польща. Перу, Парагвай, Еквадор, Колумбія, Мексика, Португалія. США, Німеччина, Велика Британія, Італія, Франція, Чехія, Молдова, Румунія, Болгарія, Бразилія, Нідерланди, Бельгія, Люксембург, Ірландія, Ісландія, Словенія, Словаччина, Хорватія, а також Європейський Союз і Парламентська асамблея Ради Європи.

У минулому столітті з Москви прийшов голод. Зараз звідти лунають слова заперечення. І кожне з таких слів заперечення насправді звучить як зізнання: їм потрібен голод як зброя й надалі. Голод, холод, терор. Кожна тонна викраденого ними зараз зерна, блокада кожного нашого міста, кожен російський удар по наших портах тепер, по українських зерносховищах та наших елеваторах, кожен «шахед», який цілить по нашій логістиці, кожна російська ракета, чия траєкторія – проти українського життя, – все це минуле, яке повернулося, бо не було засуджене вчасно. Це процес, де лінія тоталітарної радянської політики й лінія політики сучасної Росії утворюють разом знак «дорівнює». Зло не було зупинене. Не було спокутуване. І зараз ми його зупиняємо”, —відзначив Зеленський.

Нехай тепло від мільйонів свічок пам’яті зігріє мільйони їхніх душ”, — побажав на завершення Володимир Зеленський.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності