• Головна
  • Україна
  • Кіберполіція викрила шахраїв, які ошукали громадян ЄС на сотні тисяч євро

Кіберполіція викрила шахраїв, які ошукали громадян ЄС на сотні тисяч євро

Кіберполіція викрила шахраїв, які ошукали громадян ЄС на сотні тисяч євро

Організатори відкрили call-центри в Україні та Грузії, та мали активи у понад 20 країнах ЄС

Кіберполіція викрила міжнародну злочинну організацію, яка виманювала гроші у європейців, пропонуючи їм інвестувати у криптовалюту. Для здійснення «інвестицій» шахраї пропонували потерпілим встановлювати спеціальне програмне забезпечення, яке надавало їм доступ до заощаджень жертв. Про це повідомила пресслужба Національної поліції України у вівторок, 7 листопада.

За даними правоохоронців, шахрайська організація діяла ще з 2019 року. За цей час вони створили понад 100 вебресурсів для пошуку клієнтів, а також відкрили call-центри в Україні та Грузії, де працювали кількасот людей. 

«Шахраї підбирали операторів зі знанням іноземних мов та навчали їх використовувати методи соціальної інженерії при спілкуванні з «клієнтами». Аферисти переконували громадян робити значні інвестиції», — повідомили правоохоронці.

Інвестувати злочинці пропонували у криптовалюту та у цінні папери на віртуальних фінансових ринках. Для здійснення фінансових операцій потерпілим пропонували завантажити спеціальне програмне забезпечення — воно й надавало шахраям віддалений доступ до девайсів жертв. Отримавши доступ, злочинці переказували заощадження потерпілих на свої рахунки. Жертвами шахрайської схеми переважно ставали громадяни Швейцарії та Німеччини.

«У рамках сумісного розслідування із правоохоронними органами Швейцарської Конфедерації ми провели масові обшуки на території України та Грузії. Вилучили комп’ютерну техніку, мобільні телефони, готівку та документацію. Одночасно з цим на території країн ЄС заморозили активи організаторів злочинного угруповання у понад 20 країнах», — написали у поліції.

Зараз правоохоронці намагаються встановити всіх потерпілих, суми збитків, а також усіх спільників. Національна поліція розслідує злочини за кримінальним провадженням про шахрайство. Учасникам схеми, які діяли на території України, загрожує до восьми років ув’язнення.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності