• Головна
  • Україна
  • В Україні розробляють закон, який вирішить проблему квартирних черг

В Україні розробляють закон, який вирішить проблему квартирних черг

В Україні розробляють закон, який вирішить проблему квартирних черг

Напрацювання до законопроєкту першого читання планують представити вже у грудні цього року

В Україні працюють над розробкою нового закону про засади житлової політики, який має на меті вирішення проблеми багаторічних черг на отримання житла від держави. Про це повідомила голова комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самовряаування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк.

Пропонується залучати сучасні європейські практики забезпечення соціальним житлом. Зокрема, розглядається можливість соціальної оренди житла, яку фінансуватиме держава, а громадянин матиме право його викупити, а також оренду, яку сплачуватиме громадянин, але кошти від неї йтимуть у фонд будівництва нового житла для нього.

За словами Шуляк, зараз проблема квартирних черг на отримання житла від держави актуальна як ніколи. По-перше - через те, що в Україні є громадяни, що стоять у таких чергах вже понад 30 років, по-друге - що через війну, зросла кількість внутрішньо переміщених осіб, що також потребують житла.

"Діючий житловий кодекс безнадійно застарілий і неефективний, він розроблявся ще у 1983 році та зовсім не відповідає нинішнім реаліям. Також потрібно врахувати, що закон про приватизацію, який розраховувався на тих, хто потребував покращення житлових умов, був прийнятий у 1998 році, відповідно ціна квадратного метра житла актуальна саме для того періоду. Як результат - приватизація відбулася ще за тими цінами", - зазначила нардепка.

За її словами, поширеною була і практика приватизації службового житла, користуватися яким громадянин мав право лише на період своєї служби. Це стало проблемою, адже держава не повинна фінансувати отримання житла для його передачі у приватну власність.

Натомість, зазначає Шуляк, соціальне житло має в першу чергу бути розраховане на соціально незахищені верстви населення, які потребують покращення житлових умов.

азом з Мінвідновлення ми здійснюємо напрацювання для законопроєкту "Про основні засади житлової політики" і шукаємо способи актуалізації застарілого законодавства у цій сфері. Спільно з Радою Європи ми зможемо створити абсолютно нові підходи, які будуть максимально синхронізовані з європейськими", — підкреслила Шуляк.

Зокрема, до них можна віднести практику, коли держава орендує житло на ринку для передачі соціально незахищеним верствам населення, для яких щомісячні платежі будуть на пільгових умовах - частину покриватиме держава. Крім цього, це може бути соціальна оренда з правом викупу. Також може використовуватись практика оренди, при якій її вартість сплачує громадянин, але ці кошти йдуть у накопичувальний фонд, з якого фінансується будівництво нового житла для "орендарів".

"Тобто варіантів насправді дуже багато, але їх адаптація до українських реалій - процес тривалий. Загалом, ми розраховуємо, що напрацювання до законопроєкту першого читання ми зможемо представити вже у середині грудня, опісля цього плануємо провести публічні консультації задля вдосконалення документа", - підсумувала Шуляк.

Нагадаємо, за рік ціни на житло у новобудовах відчутно подорожчали, а ринок продажу нерухомості в Україні впав на 78,4%.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності