• Головна
  • Україна
  • На Херсонщині СБУ викрила групу зрадників, які працювали на ФСБ

На Херсонщині СБУ викрила групу зрадників, які працювали на ФСБ

На Херсонщині СБУ викрила групу зрадників, які працювали на ФСБ

Зловмисники наводили ворожі ракети та керовані авіабомби на житлові будинки Херсона

Служба безпеки України провела багатоетапну спецоперацію, нейтралізувавши у Херсоні підпільний осередок російської ФСБ.

Затримано всіх трьох учасників ворожої групи, що коригували артилерійські та ракетно-бомбові удари по місту. Саме за їхніми координатами наприкінці вересня цього року окупанти зруйнували в обласному центрі два приватних житлових будинки, ще п’ять пошкодили, поранивши майже 10 мирних жителів.

За даними слідства, організатором та керівником місцевого антиукраїнського підпілля був колишній підприємець, який після захоплення міста перейшов на бік ворога. Тоді він влаштувався «майстром» до окупаційної «Херсонської залізниці рф», де він був завербований російською ФСБ.

Після звільнення міста зрадник на деякий час «заліг на дно», але згодом вийшов на дистанційний зв’язок зі своїм «куратором» з тимчасово окупованого лівобережжя Херсонщини і за його створив власну групу інформаторів, до якої залучив двох проросійськи налаштованих мешканців Херсона.

Вони визначали координати компактної забудови та проживання громадян на території міста, цікавили їх і основні пункти базування та маршрути переміщення Сил оборони у місті та на його околицях. Отримані відомості, які використовувалися ворогом для здійснення масованих ударів по звільненому місту з використанням ракет, керованих авіабомб, ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню. передавали через анонімні месенджери.

Під час обшуку за місцями проживання затриманих виявлено біноклі, мобільні телефони та комп’ютери, які вони використовували у злочинній діяльності. Також у фігурантів вилучено прокремлівську символіку та російські рублі, які вони отримували за співпрацю з окупантами.

Наразі керівнику ворожої групи повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державного зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Йому загрожує довічне ув’язнення. Два його спільники підозрюються за ч. 2 ст. 114-2 Кримінального кодексу України (несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну, рух, переміщення або розміщення ЗСУ чи інших утворених відповідно до законів України військових формувань).

Україна

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності