• Головна
  • Україна
  • З 1 жовтня всі медпрацівниці та фармацевтки мають стати на військовий облік: пояснення від Міноборони

З 1 жовтня всі медпрацівниці та фармацевтки мають стати на військовий облік: пояснення від Міноборони

Мобілізація медпрацівниць та фармацевток

До 31 грудня 2026 року кожна жінка, яка має медичну або фармацевтичну спеціальність, має стати на військовий облік, якщо досі не перебуває на ньому

У Міністерстві оборони України пояснили заяву про те, що жінки з медичною та фармацевтичною освітою з 1 жовтня мають стати на військовий облік. У ЛОВА наголосили, що постановка на військовий облік потрібна для узагальнення даних про резерв медиків в Україні, і не дорівнює мобілізації.

З 1 жовтня 2023 року на військовий облік мають стати всі жінки-медики та жінки-фармацевти, які з певних причин там не перебували. Облік потрібний для узагальнення даних про резерв медиків в державі й не означає мобілізацію. Жінка, яка має медичну або фармацевтичну спеціальність, і досі не перебуває на військовому обліку, має стати на нього протягом найближчих 3 років — до 31 грудня 2026 року.

До 31 грудня 2026 року жінки з медичною та фармацевтичною освітою зможуть влаштуватися на роботу без військового квитка. Однак під час прийняття на роботу жінку мають попереджати, що підприємство повідомить про неї Територіальний центр комплектування. Далі жінка має самостійно прибути до ТЦК для взяття на військовий облік.

Медикині та фармацевтки можуть і далі вільно виїжджати за кордон, незалежно від того, стоять вони на військовому обліку чи ні. Починаючи з 1 жовтня 2023 року жодних змін в умовах виїзду за кордон для жінок не буде. Наразі обмеження з перетину кордону діють лише для деяких категорій держслужбовців та посадових осіб.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності