Ті, що наближають поразку Росії. Україна

Ті, що наближають поразку Росії. Україна

Хто і якою бачить поразку Росії та перемогу України у цій війні

Якщо задатися питанням, хто є ті люди, що наближають невідворотність поразки Росії, і якої саме перемоги вони очікують, то несподівано отримаємо багато варіантів відповідей. І не тільки в Україні, але й по цілому світі і навіть в Росії. Відповіді на це питання є наріжним каменем в архітектурі майбутнього світоустрою. Ось чому варто окреслити основні тенденції вже і зараз. Проаналізувати інтереси та зацікавлення країн, політичних угруповань і навіть кланово-олігархічних утворень. Ця стаття розпочинає цикл публікацій про те, хто і якою бачить поразку Росії та перемогу України у цій війні.

Почнімо з України. Попри те, що здавалося б всі українці єдині у своєму прагненні вигнати ворога зі своєї землі та розпочати відбудову країни, є нюанси. Як не дивно, але відповідь на це питання в Україні буде часто залежати від того, до якого політичного табору належить респондент. Якій політичній силі він бажає після перемоги опинитися «зверху». У звʼязку з тим, що колишня проросійська ОПЗЖ втратила базові території і людей, а її лідери швидше за все не уникнуть після війни слідства, то залишається для аналізу влада в особі президента Володимира Зеленського та опозиція, представлена пʼятим президентом Петром Порошенком.

Тому, наприклад, для прихильників президента Зеленського переможцем буде він сам та його команда, включно з керівниками Армії та спецслужб. І тут нема нічого дивного. Зеленський не втік і зумів очолити відчайдушний спротив країни ворогові. Він проявив себе як надзвичайно успішний дипломат і зумів створити цілком нову міжнародну проукраїнську коаліцію. Йому вдалося переконати іноземних партнерів налагодити постачання Україні високоточної і важкої зброї. Зеленський не втомлювався просити, вимагати і навіть шантажувати зверненнями до виборців національні уряди інших країн. А ще завдяки тому, що напередодні повномасштабного вторгнення йому вдалося сформувати надзвичайно успішну команду. Вдалося не без проблем і не без спротиву. Але все-таки вдалося.

Логічно, що діючі президент, уряд і командування ЗСУ воюючої країни є уособленням держави. Але водночас це команда, на яку покладається відповідальність за поразки, але й яка святкуватиме перемогу. Відповідно успіхи України так або інакше асоціюватимуться із особою Зеленського. Тобто для більшості українців це буде «перемога Зеленського». Що є абсолютно неприйнятним для його політичних противників. І ось чому.

Якщо поцікавитися думкою опозиції, особливо в середовищі Петра Порошенка, то перемога станеться завдяки незламному українському народові, героїчним ЗСУ та серйозній базі, створеній в часи правління пʼятого президента. І щоб всі ці чинники не звучали надто загально і абстрактно, прихильники Порошенка обовʼязково добавлятимуть прізвище Валерія Залужного. Таким чином, намагаючись хоч якось заявити своє право на талант та досягнення цього видатного воєначальника, і заодно продемонструвати свою причетність до перемоги. Тобто «перехоплений» у команди Зеленського Залужний мав би стати локомотивом повернення у владу всіх цих вчорашніх, що ледве не занапастили Україну. Логіка у них проста: якщо вдалося «перекупити» депутатськими посадами окремих ветеранів бойових дій, то чому цього не спробувати і в ході цієї війни.

І тут важливо памʼятати, що для того, щоб апропріювати Залужного,  прихильникам Порошенка потрібно було вбити клин між ним і президентом Зеленським. Таке роздмухування в розпал війни насправді неіснуючого між головнокомандувачем Збройних сил України і президентом конфлікту мало б бути потрактоване як державна зрада. Правда, довести це за всіма юридичними процедурами буде майже неможливо. Проте спільність атак і подібність з ворожими наративами спонукає до думки, що не такі вже й однакові у всіх українців цілі у цій війні.

Ми вже звикли до того, що риторика і дії опозиціонерів часто зводилася до гасел «що гірше, то краще» і «якщо без нас, то не діставайся ти, Україно, нікому». Під час повномасштабного вторгнення і війни акцент змінився в бік того, щоб перемога України не асоціювалася з «перемогою Зеленського». А як їх розділити, опозиціонери ще не придумали. І чомусь їм навіть не приходить до голови, що такими діями вони перешкоджають консолідації суспільства у вирішальний момент для держави.

Якщо у когось виникає питання, для чого це їм потрібно, бо хіба не про спільну справу перемоги над Росією йдеться, то варто повторити – вони не бажають перемоги Зеленському, а отже й Україні. За таких обставин, якщо опозиціонери не будуть нагадувати про себе і не лякатимуть суспільство загрозою зрад і змов, то їм нінащо розраховувати. В кращому випадку, українці про них забудуть, а в гіршому – пригадають знищені військові склади, тотальну корупцію та сумнівні домовленості з Путіним. І тоді стане очевидною їхня непотрібність для майбутньої України. То чому вони мають бути зацікавлені в «перемозі Зеленського», тобто не в їхній перемозі? Саме тому, виділяючи як окремого гравця Валерія Залужного, ці маніпулятори намагалися применшити досягнення команди Зеленського і хоч так ознакувати свою причетність до великої справи.

Тобто спроба затягнути у свої ряди генерала Залужного була нічим іншим, як намаганням примазатися, і вже з таким вагомим «активом» вирушити на майбутні парламентські вибори. Про що свідчить навʼязлива кампанія з розкручування партії військових, якої ще в природі не існує, а її вже записали у свої союзники. Спритні старі політикани вже готують їй теплі обійми, бо це буде єдиний для них спосіб знову пролізти у владу.

Саме тому варто задуматися, що означатиме перемога України над Росією для таких опозиційних сил? Остаточну втрату влади. Розслідування корупційних кримінальних справ, корупційних оборудок з ворогом, викриття таємних домовленостей з Путіним і таке інше. А найважливіше – дасть розуміння, що українська кланово-олігархічна система була і залишається прямим віддзеркаленням російської грибниці. У них одна природа і одна функція. Режим Путіна – це мафіозна система, оперта на олігархах. Українська олігархічна система – це філіал російської Системи.

Так, на жаль, в 2014 році Росії вдалося нівелювати досягнення Революції Гідності в Україні. Система не тільки встояла, але й укріпилася через прихід до влади олігарха Порошенка. Порошенко і команда дістали «ярлик» на правління Україною від великої Системи, серце якої в Москві. Вони фактично поступилися територіями і суверенітетом. І одночасно дозволяли одне одному отримувати надприбутки завдяки страшним корупційним схемам. А Україна для них була лише розмінною монетою, додатковим активом на «сходняку» з російською мафією. Це відбирало в України майбутнє і прирікало на вічне гниття в «мордорі».

І тільки запеклий опір українців разом з позасистемними лідером та його командою дав надію перемогти Систему. Не тільки Росію, але й Росію в Україні. Тому перемога над зовнішнім ворогом буде лише частиною великої перемоги, яка відбудеться зі знищенням Системи.

Оригінал статті Василя Расевича опублікований на сайті iq.net.ua

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності