• Головна
  • Україна
  • Допомагали ухилянтам: СБУ затримала 4-х військкомів та очільників ВЛК

Допомагали ухилянтам: СБУ затримала 4-х військкомів та очільників ВЛК

Фото: СБУ
Фото: Служба безпеки України

Свої послуги зловмисники оцінювали у близько 10 тис. доларів з особи

Служба безпеки України затримала ще чотирьох військкомів та очільників військових медкомісій, які допомагали ухилянтам уникнути призову та втекти за кордон.

Про це повідомляє Служба безпеки України.

«За гроші посадовці пропонували військовозобов’язаним ухилитися від мобілізації на підставі фіктивних документів про непридатність до військової служби за станом здоров’я», - йдеться у повідомленні.

Свої послуги військкоми та очільники ВЛК оцінили оцінювали у 10 тис. доларів з особи. Сума залежала від строків «вирішення питань» та фінансових можливостей «клієнтів».

Зокрема, у Києві затримали начальника районного військкомату та голову однієї зі столичних військово-лікарських комісій. Вони продавали фальшиві меддовідки про наявність важких діагнозів, за допомогою яких ухилянти могли виїхати за кордон.

На Харківщині затримано керівника районного військкомату, який «заробив» на потенційних призовниках більше ніж 11 млн грн. Разом із трьома посадовцями місцевої лікарні він знаходив у військовозобов’язаних «проблеми зі здоров’ям», які ставали формальною підставою для зняття з військового обліку.

В Одесі секретар місцевої військово-лікарської комісії разом зі столичною адвокаткою і двома спільниками вони налагодили масштабний збут фальсифікованих документів про непридатність до військової служби.

«Своїх клієнтів вони підшукували по всій території України, а потім ставили їх на облік до одеського військкомату, щоб «списати» з військової служби. Наразі секретаря цієї військово-лікарської комісії та її спільників затримано «на гарячому». Їм уже оголошено про підозру та вирішується питання щодо обрання запобіжних заходів», - розповідають у СБУ.

Наразі за всіма викритими фактами тривають розслідування для встановлення всіх обставин злочину і притягнення винних до відповідальності. Організаторам незаконних схем загрожує до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності