• Головна
  • Україна
  • Порнографію хочуть декриміналізувати: за що доведеться відповідати, а за що ні

Порнографію хочуть декриміналізувати: за що доведеться відповідати, а за що ні

Порнографію хочуть декриміналізувати: за що доведеться відповідати, а за що ні

Водночас хочуть посилити кримінальну відповідальність за примус до участі у створенні порнографії

У Верховній Раді України зареєструють законопроєкт, що послаблює відповідальність за поширення порнографії. Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

За його словами, над текстом законопроєкту працювала робоча група, до якої входили правоохоронний парламентський комітет, громадські організації та органи державної влади.

Кримінальну відповідальність пропонують залишити виключно за:

  • розповсюдження та збут порнографії без згоди залученої особи (це дозволить, зокрема, посилити відповідальність за порнопомсту);
  • виготовлення, розповсюдження та збут екстремальної порнографії;
  • розповсюдження порнографії серед неповнолітніх;
  • примушування особи до участі у створенні порнографії;
  • використання владних чи службових повноважень при здійсненні всього вищеперерахованого.

При цьому відповідальність за збут чи розповсюдження порнографії серед неповнолітніх, а також примушування особи до участі у створенні порнографії пропонують посилити до семи років позбавлення волі. У чинній статті ККУ максимальна відповідальність за такі дії — п’ять років ув’язнення.

Відповідальність за інші дії, пов’язані з виготовленням і поширенням порнографії з кримінального кодексу пропонують прибрати. Також автори законопроєкту пропонують повністю прибрати статтю 302 ККУ (Створення або утримання місць розпусти і звідництво).

У пояснювальній записці до проєкту Закону України «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо забезпечення свободи від втручання в приватне життя людини» йдеться, що оскільки за статтею 301 ККУ наразі криміналізовані фактично будь-які діяння, пов’язані з порнографією, то виникла потреба чітко окреслити за що в Україні має бути відповідальність, а які дії не матимуть юридичних наслідків.

Як приклад наводять випадок, який трапився у липні 2023 року. Тоді Новосанжарський районний суд Полтавської області виніс вирок жінці, яка відправила чоловіку через Telegram свої інтимні відео. Судово-мистецтвознавча експертиза встановила, що обидва відео належать до продукції порнографічного характеру. Інформації про продаж контенту прокурор не надав, отже це може свідчити про те, що листування було просто особистим спілкуванням. Втім, суд визнав жінку винною у вчиненні кримінального правопорушення. Розмір штрафу склав 34 тисячі гривень.

За даними Єдиного звіту про кримінальні правопорушення в Україні, за 2022 рік за ст. 301 ККУ «Ввезення, виготовлення, збут і розповсюдження порнографічних предметів» було обліковано 785 правопорушень, за 704 вручено повідомлення про підозру, 667 проваджень направлено до суду з обвинувальним актом. 112 справ закрито за відсутності належних підстав та/або доказів.

“Оскільки за статтею 301 ККУ наразі криміналізовані фактично будь-які діяння, пов’язані з порнографією, то під обвинувачення можуть підпадати і відправки приватних «хтивок», як в полтавському судовому кейсі, і розміщення власних роликів подружніми парами на Pornhub, і пересилка нюдсів волонтерками і волонтерами ТерОнліфанс за донат на ЗСУ, зберігання або створення картин з еротичними сюжетами і гіпотетично навіть позичання друзям книг по сексуальному здоров’ю”, - йдеться у пояснювальній записці до законопроєкту.

Зараз чинна редакція ст.301 ККУ криміналізує діяння, які не містять суспільної небезпеки, йдеться у пояснювальній записці. Зокрема, такі, як розповсюдження будь-яких порнографічних предметів серед повнолітніх осіб. Натомість не містить спеціальних заборон щодо розповсюдження порнографії без згоди особи, яка у ній зображена, чи щодо екстремальної порнографії.

Чинне регулювання відповідальності за дії щодо порнографії призводять, зокрема, до юридичних колізій. Неточності, закладені у Кримінальному кодексі, спричиняють можливість зловживання у суді та корупції у правоохоронних органах. Так, в січні 2022 року було викрито старшого інспектора відділу кіберполіції у Волинській області, який вимагав від вебкам-моделі 1500 дол. за не притягнення її до відповідальності за розповсюдження порнографії.

Окрім того, чинна редакція законну не відповідає суспільним настроям.

“За майже півтора роки існування платформи ТерОнліфанс волонтери руху зібрали близько 31,5 млн грн донатів на ЗСУ за еротичні фотокартки. У 2022 році Україна залишилася в топ-20 країн за споживанням трафіку на одному з найпопулярніших світових сервісів з поширення порнографії Pornhub. Більше того, за даними Forbes, у порноіндустрії залучено щонайменше кілька десятків тисяч громадян в Україні. Це можна пояснити тим, що доступність порнографії для повнолітніх людей загалом не сприймається українським суспільством як суспільно небезпечне діяння, що підтверджується, в тому числі, популярністю відповідної петиції про декриміналізацію порнографії. У вересні 2022 року електронна петиція за легалізацію еротики та порно зібрала необхідні 25 тисяч голосів попри розпал війни”, - йдеться у пояснювальній записці.

Як приклад економічної переваги часткової декриміналізації порнографії у пояснювальній записці наводять кейс платформи контенту за підписку OnlyFans, на якій переважає «контент для дорослих». Вона однією з перших зареєструвалася в Україні платником так званого «податку на Google». За перше півріччя 2023 року компанія нарахувала 928,2 тис. дол. США ПДВ і сплатила до бюджету України близько 34 млн грн. Попри це, правоохоронні органи та суди продовжують притягати до кримінальної відповідальності, зокрема, за контент OnlyFans, з якого сплачуються податки.

“Крім того, в економічному плані декриміналізація сфери може сприяти збільшенню експортних доходів, збільшення інвестицій та працевлаштування, як у досвіді Чехії, а також розвитку суміжних сфер, зокрема ІТ, оскільки порноіндустрія була одним з драйверів розвитку таких технологій як VR чи AI”, - йдеться у пояснювальній записці.

Тож законопроєктом пропонують внести зміни до Кримінального кодексу України, зокрема шляхом змін до ст. 301 та скасування ст. 302.

Водночас кримінальну відповідальність посилять за примус до участі у створенні порнографії.

Згідно з публічними даними, окрім України повна заборона порнографії діє в Європі лише у РФ, Республіці Білорусь, Ісландії, Литві, Болгарії та Ватикані.

Ярослав Железняк наголошує, що сутенерство, втягнення в проституцію та торгівля людьми лишаються кримінальними злочинами, адже це окремі статті Кримінального кодексу.

Україна

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності