• Головна
  • Україна
  • З 2026 року в Україні запрацює електронна система контролю тютюну

З 2026 року в Україні запрацює електронна система контролю тютюну

З 2026 року в Україні запрацює електронна система контролю тютюну

Замість паперової акцизної марки кожна пачка сигарет матиме унікальний електронний ідентифікатор та елемент захисту.

З 2026 року в Україні запровадять електронну систему відстеження тютюнової продукції, а кожна пачка сигарет матиме унікальний електронний ідентифікатор та елемент захисту.

Про це повідомила пресслужба Міністерства охорони здоров’я України.

Так, замість паперової акцизної марки кожна пачка сигарет матиме унікальний електронний ідентифікатор та елемент захисту, який буде в єдиній електронній системі.

Це дозволить встановити місце й час виготовлення продукції, відстежити переміщення, місце реалізації та перевірити, чи сплачено за кожну пачку податки. Також споживачі зможуть ідентифікувати продукцію й перевірити легальність походження товару.

«Впровадження електронної системи маркування тютюнових виробів допоможе ефективніше боротися з контрабандою та контрафактом, водночас зменшуючи доступність тютюну для українців. У кінцевому результаті це дозволить нам врятувати тисячі життів», — пояснила заступниця міністра з питань євроінтеграції Марина Слободніченко.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський підписав закон, який передбачає запровадження з 1 січня 2026 року електронної марки акцизного податку.

Електронна марка дозволить відстежувати рух алкоголю, тютюнових виробів, рідин для електронних сигарет від виробника/імпортера до кінцевого споживача. Також документ надасть можливість контролювати повноту і своєчасність сплати сум акцизного податку за такі товари.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності